Word abonnee en neem Beursduivel Premium
JP Morgan ziet de hoge waarderingen in VS als gerechtvaardigd

'Niet laten afleiden door hoge waarderingen'

Veel beleggers hebben hun bedenkingen bij de hoge waarderingen van Amerikaanse aandelen. Maar volgens Jonathan Simon van JP Morgan Asset Management moeten waardebeleggers de achterliggende trend in de gaten houden, en niet alleen naar waarderingen kijken.

Dat zegt de portefeuillemanager van het US Value Fund in een note. 

Hoewel de Amerikaanse markt iets boven de reële waarde wordt verhandeld, wordt dit door de relatief lage rentes, economische groei en winstgroeiverwachtingen wel gerechtvaardigd, zo stelt hij. 

Grote verschillen

“Daarbij moet wel worden opgemerkt dat er grote verschillen bestaan tussen sectoren. Zo wordt de consumentenverbruiksartikelensector verhandeld tegen een niveau van 21 keer de winst, ondanks lage winstgroeiverwachtingen. Dat is ruim boven het gemiddelde van de Russell 1000 Value Index, terwijl andere delen van de markt, zoals luxe goederen en de financiële sector, relatief ondergewaardeerd blijven, ondanks een verwachte sterke winstgroei voor dit jaar.”

Op de vraag waar Simon de meest aantrekkelijke kansen ziet, antwoordt hij: “Als je puur kijkt naar de waardering, dan zijn de meeste van de relatief dure sectoren onderwogen in de portefeuille.”

Energie laag gewaardeerd

“Met name industrie, consumentenverbruiksartikelen en IT zijn momenteel delen van de markt waarin we een beperkte positie hebben. De energiesector is ook onderwogen ten opzichte van de benchmark, hoewel we de afgelopen maanden het belang hierin hebben uitgebreid vanwege de relatief lage waardering van de sector.”

“We benaderen de cyclische delen van de markt op een minder riskante manier, door te beleggen in bedrijven met relatief stabiele winstpatronen, gezonde balansen, hoge duurzame vrije cashflows en een gedegen managementteam.”

Luxe goederen en financials

Luxe goederen en financials beslaan nu 40% van de portefeuille, zegt de expert. “We hebben historisch gezien ook voorkeuren voor deze sectoren, omdat hier bedrijven in zitten die we graag zien: kwaliteitsbedrijven met sterke merken, een consistent winstenverhaal en managementteams die de instelling hebben van een eigenaar of exploitant.”

Lees meer: 'Goldilocks-omgeving voor aandelen'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht