Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Dividendbeleggen: hier moet u op letten

Het rendement van aandelen bestaat uit koersstijgingen en het dividend. Door aandelen te kopen met een hoog dividendrendement, een aardig minimumrendement en bent u niet zo afhankelijk van stijgende koersen. Toch zijn ook aan dividendbeleggen risico's verbonden. Waar moeten dividendbeleggers op letten?

Winstuitkering

Dividendbeleggen is het kopen van aandelen met een hoog dividend. Dividend is de uitbetaling van de winst aan de aandeelhouders van een bedrijf. Vaak wordt een deel van de winst opnieuw geïnvesteerd in het bedrijf en wordt het andere deel uitgekeerd als dividend.

Royal Dutch Shell is een voorbeeld van een bedrijf met een hoog dividend. In 2016 werd in vier stappen 1,70 dividend euro uitgekeerd. Op basis van de koers van 25 euro betekent dit een dividendrendement van 6,8%. Het dividend vormt een basisrendement, dat nog kan groeien als de koers van het aandeel stijgt. Door het dividendrendement is de afhankelijkheid van de koersontwikkeling laag. 

Dividend is hoger dan de rente

De afgelopen jaren zijn de bedrijfswinsten toegenomen. Dit geeft ruimte aan bedrijven om een hoger dividend uit te keren. Daardoor is gemiddelde dividenduitkering verder gestegen.

Het dividendrendement van de AEX-index bedraagt momenteel ruim 2,8%. Door de sterke daling van de rente is het dividendrendement al geruime tijd hoger dan de rente. Voorzichtige beleggers kiezen soms om die reden voor aandelen die een hoog dividend uitkeren. 

Waar moet u op letten?

Een hoog dividendrendement kan ontstaan door een hoog rendement of een dalende koers. Kijk voor de beoordeling van een belegging dus ook altijd naar de recente koersontwikkeling. Als de koers recent gedaald is, kan dit een voorbode zijn van lagere winsten en vervolgens lagere dividenden. In dat geval kan een belegging voor het dividend risicovol uitpakken.

Het eerder genoemde Royal Dutch Shell had niet alleen een hoog dividendrendement, maar stond ook bekend om de historie waarin het dividend zeer stabiel was. Als de olieprijs opnieuw scherp daalt, kan Royal Dutch Shell besluiten het dividend te verlagen ondanks het verleden. Daarom is het altijd beter om een goede spreiding in je portefeuille aan te houden. 

Kijk verder dan dividendrendement

Dankzij de stijgende bedrijfswinsten zijn ook de dividenduitkeringen in afgelopen jaren gestegen. Het dividendrendement is hoger dan de rente. Beleggers in aandelen krijgen daar bovenop nog de koerswinst. Dividendbeleggers moeten de risico's echter niet onderschatten en doen er verstandig aan verder te kijken dan het dividendrendement naar bijvoorbeeld de stabiliteit van het dividend. Ook bij dividendbeleggen is een goede spreiding essentieel.

Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze. Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht