Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Ben Bernanke verbaast zich over negeren politiek nieuws

'Beleggers negeren politiek risico tot laatste moment'

Voormalig Fed-voorzitter Ben Bernanke kan zich nog altijd verbazen over de financiële markten die politieke onrust tot op het laatste moment negeren. Dat schrijft MarketWatch op basis van uitspraken die Bernanke deze week deed tijdens een conferentie in Las Vegas.

Hoewel Amerikaanse aandelen wel onderuit gingen op het nieuws rondom president Trump, blijven ze in de buurt van all thime highs noteren en negeerden ze verschillende politieke headlines.

“Het heeft me altijd een beetje verbaasd”, zegt de voormalige Fed-baas. Hij wijst op de fiscal cliff-kwestie van enkele jaren geleden, toen de VS bijna niet meer aan haar betalingsverplichtingen kon voldoen. "Dat probleem werd voor een groot deel genegeerd, net als de onzekerheid over Brexit in juni vorig jaar."

Risico's genoeg

Voor de huidige situatie kan het volgens Bernanke ermee te maken hebben dat de markten zich realiseren dat de president slechts een deel van de Amerikaanse regering is en slechts een beperkte impact heeft. Ook presteert de wereldwijde eonomie goed. “Toch is het opvallend, omdat er wereldwijd risico’s genoeg zijn.”

Bernanke haalt daarnaast de bekende economen Robert Schiller en John Campbell aan. Zij stellen dat beleggers vaak overreageren op nieuws, waardoor meer volatiliteit ontstaat dan gerechtvaardigd is. “Misschien hebben de markten daar wel van geleerd.” Hij voegt er wel aan toe dat technische factoren, waaronder hedge-strategieën, ook een rol kunnen spelen.

Lees ook: 'Als Trump aftreedt, stijgt beurs'