Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Aftreden Trump is staartrisico'

'Impeachment Trump ver weg'

Door de onrustige omstandigheden rondom president Trump neemt de speculatie over een eventueel aftreden toe. Maar volgens Jeremy Lawson, hoofdeconoom bij Standard Life Investments, zal dat niet zo snel gebeuren.

In een nieuwsbrief legt hij uit: “Het opstarten van een impeachment-procedure is een politiek gemotiveerde daad. Er is een lange weg te gaan voordat de president echt gedwongen kan worden af te treden.” 

“Zolang de Republikeinen in zowel het Huis, als in de Senaat in de meerderheid zijn, blijft impeachment een staartrisico.” Een staartrisico is een extreme gebeurtenis met een zeer kleine kans.

Serieuzer risico

Een impeachment wordt wel een serieuzer risico als er meer en sterkere bewijzen komen dat er ernstige onjuistheden hebben plaatsgevonden, waarschuwt Lawson. “De populariteit van de president keldert dan en de Republikeinse meerderheid wordt bedreigd, wanneer ook hoge ambtenaren rondom Trump eieren voor hun geld kiezen en ontslag nemen.”

De econoom verwacht echter niet dat het zo ver komt. “Hij zal wel meer moeite hebben om wetgeving door het Congres geloodst te krijgen. Gelukkig staat er weinig meer in de weg  voor het inprijzen van stimuleringsmaatregelen en belastinghervormingen door de markten.” Het slechte nieuws is wel dat de politieke onzekerheid drukt op de economische groei en risicovolle assets, besluit Lawson.

Lees ook: 'Grootste gevaar is angst voor aftreden zelf'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht