Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Shiller: Markt nog 50% omhoog

Shiller: Markt nog 50% omhoog

De bekende econoom en Nobelprijswinnaar Robert Shiller denkt dat beleggers moeten vasthouden aan hun aandelen, omdat de bullmarkt nog jaren te gaan heeft. Dat zegt de expert in een interview met Cnbc.

“Ik zou zeggen: zorg voor aandelen in de portefeuille, want de markt kan er nog wel 50% bij krijgen. Dat is ook wat er in 2000 gebeurde, nadat we dit niveau bereikten.”

Hoge CAPE-ratio

Amerikaanse aandelen vindt hij wel duur. “De CAPE-ratio is in praktisch alle regio’s in de wereld lager. We zullen in de VS weer een record vestigen wat betreft CAPE.”

Shiller ontwikkelde de Cyclically Adjusted Price to Earnings-ratio als maatstaf. Hierbij wordt de koers-winstverhouding berekend door de koers te delen door de gemiddelde winst van de afgelopen 10 jaar, gecorrigeerd voor inflatie. De uitkomst ervan wordt onder andere gebruikt om aan te geven of aandelenmarkten hoog of laag gewaardeerd zijn.

Geen forse daling

En hoewel de huidige ratio op 29 ligt, wat boven het historische van 17 is, is de econoom niet bang voor een forse daling. “Ik zie het als reëele mogelijkheid dat aandelenkoersen en huizenprijzen nog jaren kunnen stijgen, maar ik voorspel niets.”

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht