Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandelenmarkten té rustig?

Stilte voor de storm op aandelenmarkten?

In maar weinig perioden in de geschiedenis waren de aandelenmarkten rustiger dan nu. Maar zijn ze niet iets té rustig? Andrew Williams, valuespecialist bij Schroders, denkt van wel. Het zou beleggers in ieder geval te denken moeten geven, vindt hij.

“De wereld blijft een onzekere plek, en er zijn veel onvoorspelbare krachten aan het werk”, schrijft hij in zijn blog The calmest markets in 20 years – and why that should make you nervous. “Maar het lijkt de markten niet te deren. Misschien is dat juist een reden tot zorg.”

Rustigste markt sinds 1995

De VIX-index kijkt naar de verwachte volatiliteit op de korte termijn voor de S&P 500. “Deze daalde daags na de Franse verkiezingen naar het laagste niveau sinds 1993. Slechts op drie andere dagen sinds deze graadmeter bestaat, werd een nog lagere stand bereikt. Daarmee is dit de rustigste markt sinds 1995”, weet Williams.

Hij vindt de markt dan ook té rustig. “Een professionele belegger waarschuwde in The Financial Times al dat àls het mis gaat op de markten, het heel erg mis zal gaan. Volgens dezelfde belegger is volatiliteit totaal onbruikbaar geworden als risicograadmeter. Maar wat is er dan toch aan de hand en waarom?”

Kalmeringsmiddel

“Het lijkt erop dat veel beleggers het als normaal ervaren dat de rentes ultralaag zijn, er voldoende liquiditeit is en centrale bankiers doen wat ze kunnen om de zaak op de korte termijn te sussen”, legt Williams uit. “Ongeacht de gevolgen op de lange termijn.”

Volgens hem ligt het gevaar in dat beleggers denken stabiliteit te vinden in obligatie-achtige aandelen. “Ze gebruiken deze als kalmeringsmiddel, terwijl de waardering steeds verder uit de pas loopt met andere aandelen. Het heeft veel weg van een stilte voor de storm”, waarschuwt hij.