Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Beleggers vinden beursjaar veel beter dan verwacht

Beleggersvertrouwen op hoogste punt in 10 jaar

Het beleggersvertrouwen heeft het hoogste punt in 10 jaar bereikt, zo blijkt uit de Beleggersbarometer van ING. De stijging ten opzichte van een maand geleden komt vooral door de stijging van het aantal beleggers (81%) dat de Nederlandse economie zag verbeteren de afgelopen drie maanden.

De helft van de beleggers stelt dat dit beursjaar veel beter is dan verwacht. Ondanks de stijgende beurskoersen blijft de belegger toch redelijk conservatief, zegt Bob Homan, hoofd ING Investment Office. Hij vindt dat naar eigen zeggen prettig om te zien. 

“In het verleden lieten beleggers zich weleens verleiden tot te veel risico als de beurzen het een periode heel goed deden. Maar nu genieten de minder risicovolle sectoren de voorkeur. Slechts een derde van de beleggers denkt dat het een goede tijd is om in risicovolle sectoren te beleggen.”

Verwachtingen overtroffen

Met deze hoge stand van de AEX worden de verwachtingen van het beursjaar tot nu toe meer dan ooit overtroffen: de helft van de beleggers is van mening dat het beursjaar veel beter is dan verwacht. Homan: “Dit is ook terug te zien in het aantal beleggers dat actief is op de beurs. Het percentage beleggers dat niet gehandeld heeft, is gedaald ten opzichte van maart en april.”

De overnameperikelen rondom AkzoNobel hebben duidelijk invloed gehad op de verwachtingen van beleggers, als het gaat om het rendement dat deze aandelen opleveren. 10% denkt dat ze de komende drie maanden het meeste rendement opleveren, dit was in januari 2017 nog slechts 2%. 

Uitstekende belegger 

Een derde van de beleggers vindt zichzelf een uitstekende belegger. “Dit valt mij nog mee”, zegt Homan. “Zelfoverschatting en daardoor te veel risico nemen is een grote valkuil voor beleggers.”

Als men een partner heeft, beslist twee derde van die partners soms tot altijd mee met beleggingsbeslissingen. 

Kosten 

Drie kwart van de beleggers weet hoe hoog de jaarlijkse kosten ongeveer zijn die gemoeid gaan met beleggen. De beleggingskosten hebben voor twee derde van de beleggers geen invloed op de keuze van hun broker. 

Het kostenaspect speelt vaak wel een rol bij de keuze van het type beleggingen. Bij het merendeel van de beleggers hebben de kosten van het beleggen geen invloed op hoe zij beleggen. Dit geldt nog sterker voor beleggers die in beheer beleggen. Voor beleggers die op advies beleggen zijn de kosten daarentegen juist wel van invloed geweest.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht