Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Marc Faber ziet overal bubbels in de financiële wereld

Dr. Doom: Overal bubbels

Marc Faber, ook wel Dr. Doom genoemd vanwege zijn doorgaans weinig rooskleurige voorspellingen, denkt dat de Amerikaanse aandelenmarkt midden in een gigantische bubbel zit. Dat schrijft MarketWatch op basis van een interview dat Faber had met Cnbc.

En wanneer de dag des oordeels komt, kunnen beleggers zomaar de helft van hun geld kwijtraken, vreest hij. “In de financiële markten zijn overal bubbels. Geen enkele asset is echt goedkoop.”

Voor iedereen die Marc Faber een beetje kent, zijn zijn sombere vooruitzichten niet nieuw. Maar nu aandelen op recordhoogtes noteren, beginnen beleggers zich wel op hun achterhoofd te krabben.

Tussen 1999 en 2000

“We zitten ergens tussen 1999 en 2000”, stelt hij, refererend aan de internetbubbel van die tijd en de koersval die daarop volgde. “Op een dag gaat de bubbel knappen.” 

Velen denken dat de bullmarkt nog wel even te gaan heeft, maar Faber niet. Hij vindt de consumptie in de VS relatief zwak voor dit stadium van het economisch herstel en verwacht dat wanneer aandelenkoersen stijgen, lonen zullen dalen en de Amerikaanse economie verder zal verzwakken.

Tesla, Amazon en Netflix onderuit

De econoom denkt dat er een dag komt waarop technologiegiganten als Tesla, Amazon en Netflix allemaal in één keer 10% onderuit zullen gaan. Deze drie aandelen doen het beter dan de bredere markt en hebben zo de Nasdaq Composite al 20% omhoog geholpen over de afgelopen zes maanden.

Het eerste waarschuwingssignaal dat het tij gaat keren is als de volatiliteit gaat toenemen, stelt hij. “Ik begrijp niet waarom de beweeglijkheid zo laag is, maar wanneer aandelen stijgen en de volatiliteit ook, dan is dat een teken dat er iets aan het veranderen is. ” 

Emerging markets

Faber zelf heeft een voorkeur voor Europese assets en goud, en 90% van zijn investeringen in aandelen en obligaties zijn afkomstig uit emerging markets.

Lees meer: Stilte voor de storm op aandelenmarkten?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht