Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Martine Hafkamp over bitcoin

Verder kijken dan bitcoin

Wantrouwen wat betreft het huidige financiële systeem, het spreiden van je vermogen, de belofte van een nieuwe doorbraak of gewoon de mogelijkheid om in korte tijd heel veel geld te verdienen? Het zijn allemaal verklaringen voor de huidige, grote interesse in cryptovaluta. De afgelopen tijd is de belangstelling voor cryptovaluta, waaronder bitcoin, enorm aangewakkerd. Zij die de prijs van bitcoin dagelijks in de gaten houden, hebben de enorme koersstijging sinds april allang waargenomen. Is dit nu een hype of zit er echt toekomstmuziek in dergelijke cryptovaluta?

Ether

Bitcoin is nu (nog) de ‘grootste’ cryptografische munt. Het heeft een groot ‘first-mover advantage’. Maar dat betekent niet dat dit in de toekomst zo zal blijven. Er zijn momenteel meer dan 700 verschillende cryptomunten, allen gebaseerd op hun eigen formules. Zo zijn er Litecoins, Ripple, Dash en NEM. Volgens CryptoCompare.com is Ether één van de munten met de meeste groeipotentie. Deze munt is verhandelbaar op het Ethereum platform. Ethereum is de uitdager van bitcoin en wordt gesteund door multinationals als JP Morgan Chase, Microsoft en Intel. Ether is inmiddels uitgegroeid tot de tweede grootste cryptomunt ter wereld.

Een groot gedeelte van de exploderende vraag naar de digitale munten komt voor rekening van Azië. Afgelopen april besloot Japan alle cryptovaluta als officieel betaalmiddel te erkennen. Hierdoor is de vraag naar de munten enorm toegenomen en wordt er gespeculeerd op forse waardestijgingen. Omdat cryptovaluta (nog) niet gereguleerd worden door overheden zijn ze ook in China erg populair. De huidige waarde van alle cryptovaluta tezamen is intussen al groter dan 100 miljard dollar.

Schaars

Cryptovaluta zijn zonder uitzondering schaars. De munten worden gedolven met behulp van wiskundige formules die alleen zijn op te lossen met ‘supercomputers’. Het delven van de munten wordt, naarmate er meer in omloop zijn, steeds ingewikkelder. Dat betekent in de praktijk dat er samengewerkt moet worden om de benodigde rekenkracht te genereren. Het aantal formules is daarnaast niet eindeloos. Daardoor zit er een maximum aan het aantal munteenheden dat gemijnd kan worden. Voor bitcoin zijn dit er ongeveer 21 miljoen. 

Voor de beveiliging van de ‘coins’ maakt men gebruik van cryptografieën. Iedereen in het ‘netwerk’ van de cryptomunt heeft toegang tot alle transactie- en eigendomsgegevens van de munt. Hier valt niet mee te sjoemelen. Iedereen kan elke transactie terugvinden. Daarbovenop moet voor elke transactie een x-aantal gebruikers akkoord geven. Je hebt dus geen centrale autoriteit nodig die de munt bewaakt en fraude is uitgesloten.

Door deze blockchain systematiek kan elke coin maar één keer gemijnd worden. Het is altijd duidelijk aan welke persoon de munt toebehoort en transactiekosten zijn er feitelijk niet. De blockchain technologie kan dan ook voor veel meer doeleinden worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de overdracht van andere bezittingen als een huis, een auto of aandelen of activiteiten waarbij de identiteit van de afzender 100% gewaarborgd moet zijn, zoals stemmen. 

Geen centrale banken

In het geval het financiële systeem faalt, kan een digitale valuta een mogelijke oplossing bieden. Ze worden immers niet gereguleerd. De beheerder van het geld kan niet failliet gaan, zoals een bank dat wel kan. Bovendien kunnen centrale banken de hoeveelheid munten in circulatie niet beïnvloeden. Dit geeft een groot aantal mensen een heel zeker gevoel.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Stabiel kan een cryptomunt namelijk nooit echt zijn, al is het maar omdat er geen overheid is die invloed kan uitoefenen op de waarde ervan. Hoewel dit door de speculanten in de munten juist als een groot voordeel wordt gezien, denken veel overheden en monetaire autoriteiten daar heel anders over. 

Risico's

Er zijn geen cryptovaluta’s letterlijk voor in je portemonnee, zoals eurobiljetten of gouden munten daar wel in kunnen. Je bitcoins moet je wel in een soort ‘portemonnee’ stoppen, maar dit is geen fysiek exemplaar. Het is een bestand op een harde schijf of het staat online bij een speciale portemonneebeheerder. Daar kleeft een risico aan. Een platform kan immers gehackt worden. Dit gebeurde in juni 2016 met Ethereum. Mocht je je inloggegevens voor je wallet kwijt zijn of vergeten, dan zijn er helaas maar weinig mogelijkheden om je ‘munten’ terug te krijgen.

De nieuwe munten die momenteel gefabriceerd worden zijn mogelijk de start van een volstrekt nieuw en ander financieel systeem. Op termijn bieden zij wellicht veel mogelijkheden voor beleggers en consumenten. Wees je echter wel heel bewust van de risico’s en maak een goede afweging tussen de genoemde voor- en nadelen. Beide zijn prominent aanwezig en kunnen zowel in positieve als in negatieve zin grote invloed hebben op de waardeontwikkeling.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht