Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Verwar onzekerheid niet met volatiliteit'

'Verwar onzekerheid niet met volatiliteit'

Dat er veel gebeurtenissen plaatsvinden met onzekere uitkomsten, zegt nog niets over volatiliteit. Want onzekerheid en volatiliteit zijn twee verschillende dingen, benadrukt William de Leon, hoofd risicobeheer bij Pimco.

“Er zijn markten waarvan de volatiliteit op dit moment, en tot verrassing van veel waarnemers, flink lager ligt dan het historische gemiddelde, zoals de Amerikaanse aandelenmarkt, of net onder het gemiddelde, zoals de Amerikaanse rentemarkt”, schrijft hij in een blog.

Veel onzekerheden

Veel beleggers lijken verbaasd te zijn. “De volatiliteit ligt op of dichtbij het laagste niveau in tien jaar, ondanks de vele onzekerheden waarmee de wereldwijde economie te kampen heeft. Denk aan de Trump-perikelen, de verkiezingen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk en de smeulende geopolitieke brandhaarden in de wereld. Hoe kan het dat alle volatiliteitsindices wereldwijd op zo’n laag niveau staan?”

“Het is waar dat we van veel dingen in de wereld de uitkomst niet weten: verkiezingen, politieke veranderingen en ga zo maar door”, gaat De Leon verder. “Maar het is ook niet zo dat ze totaal onbekend zijn. De meeste beleggers verwachten dat het event de range waarbinnen de markten bewegen, niet zal veranderen. Daarnaast staan de centrale banken klaar als de status quo in gevaar komt.”

Tussen de range

“Bij iedere gebeurtenis haalt de uitkomst ervan de onzekerheid weg. Een risicopremie is niet meer nodig, wat leidt tot een daling van de volatiliteit. Volatiliteit neemt alleen toe als de range gebroken wordt, of wanneer genoeg marktparticipanten menen dat de centrale bank niet meer in staat is de markt te beïnvloeden. Alles wat we nu zien, zijn eigenlijk gebeurtenissen die ons steeds tussen een bepaalde range laten bewegen.”

“We zien dit nu al bijna een jaar, en dat brengt ons beleggers een beetje in de war. Maar waak ervoor om onzekerheid en volatiliteit door elkaar te halen”, besluit De Leon.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht