Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Goldman Sachs: beleggers richten zich te veel op aandelen met minimale volatiliteit

Maximaal rendement of minimale volatiliteit?

Terwijl de markten het kalmste punt in vijf jaar hebben bereikt, stoppen beleggers steeds meer geld in fondsen die als doel hebben volatiliteit te minimaliseren. Hoofd US equity strategie bij Goldman Sachs, David Kostin, vraagt zich af of dit wel de juiste keuze is.

Dat schrijft Cnbc. Volgens Kostin focussen beleggers te veel op het vinden van aandelen met een lage volatiliteit en niet genoeg op aandelen die zowel lage volatiliteit als hoog rendement bieden.

“Fondsmanagers moeten juist verwachte (risico-gecorrigeerde) rendementen maximaliseren, in plaats van de gerealiseerde volatiliteit te minimaliseren”, zegt hij.

Kijk naar de Sharpe Ratio

Daarom heeft Kostin de aandelenlijst van Goldman Sachs aangepast, waarbij hij Facebook en Alphabet (voorloper Google) heeft verwijderd. Aandelen die hij heeft toegevoegd zijn onder andere Autozone, Intel, Dollar Tree, Discover Financial Services.

Zie ook: 25 ondergewaardeerde largecaps

Hoewel de aandelen van Autozone en Discover Financial Services dit jaar wat zijn gedaald, hebben ze ieder een Sharpe Ratio van 1.0 of meer. Een niveau dat wordt gezien als een goede indicator en een belangrijk onderdeel is van de strategie van Goldman Sachs.

Ieder half jaar maakt Goldman Sachs een nieuwe lijst, waarop alleen aandelen staan die hoge Sharpe ratio’s hebben. De aandelen die dit jaar op de lijst staan doen het tot nu toe 12% beter dan de S&P 500. Volgens Kostin heeft deze strategie het sinds 1999 71% van de tijd beter gedaan dan de S&P 500.

VIX

Daarom moeten volgens Kostin beleggers die rendementen willen maximaliseren zich focussen op aandelen met een hoge Sharpe ratio. Doordat dit cijfer het aandeel vergelijkt met een investering met een relatief laag risico, helpt het de belegger en gedegen afweging te maken tussen het verwachte rendement en de risico’s die moeten worden genomen.

Een ander bewijs van de kalme markten is de VIX. Ook deze graadmeter blijft bijna op een historisch laag niveau staan. Kostin geeft aan dat de cijfers voor de komende maand tot de komende vijf jaar lijken te laten zien dat de VIX op dit lage niveau blijft staan.

Lees ook: 'Beleggers moeten hun heil buiten de VS zoeken'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht