Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Beleggers nog altijd positief over de beurs

Beleggers gaan enthousiast de zomer in

Beleggers gaan positief de zomer in. Dat blijkt uit de maandelijkse BeleggersBarometer van ING. De barometer zakt deze maand van 150 punten terug naar 146. Een stand van boven de 100 punten wijst op een positief sentiment. 

Beleggers blijken verder stabiel in hun verwachtingen van de Nederlandse economie. Driekwart voorziet dat de economische situatie de komende drie maanden zal verbeteren. Twee derde nam de afgelopen tijd deze verbetering al waar. 

Over de eigen financiële situatie blijven beleggers ook positief. Desondanks zijn ze volgens ING redelijk conservatief en hebben ze een lichte voorkeur om te beleggen in minder risicovolle sectoren. Een op de drie beleggers vindt het een goed moment om in risicovolle sectoren te beleggen.

Verder beleggen de meeste beleggers met het oog op de toekomst. Zo'n 40% doet dit doelbewust voor het pensioen en de helft van hen denkt zo een beter rendement te kunnen behalen dan via een pensioenfonds. De meest gebruikte manier om het pensioen aan te vullen is door te beleggen in beleggingsfondsen met een gemiddeld risico. 

Grote koerssprong

Net als vorige maand, is ook deze maand het aantal beleggers toegenomen dat meer beleggingen in de portefeuille toevoegt dan eruit haalt. In juni nam echter het aantal beleggers dat winst heeft gemaakt weer af. Bob Homan, hoofd ING Investment Management licht toe: "Dat is goed verklaarbaar, want de grote koerssprong werd dit jaar in de eerste maanden gemaakt en intussen staat de beurs per saldo alweer drie maanden stil."

ING constateert dat de groeiende economie en de stijgende beurs goed terug te zien zijn in de vakantieplannen van beleggers voor deze zomer. Meer mensen dan vorig jaar rond deze tijd, verwachten meer geld uit te geven aan hun vakantie. Ook het aantal keer dat men op vakantie gaat is gestegen. 

Regeringsformatie

De zomer zal naar verwachting in het teken staan van de regeringsformatie. Zo denkt de helft van de beleggers dat de duur van de formatie nu nog geen effect op de economie heeft, maar dat dit wel effect gaat hebben wanneer een nieuwe regering langer op zich laat wachten. Een op de zes beleggers denkt dat het nu al schadelijk is.

Zes op de tien beleggers denken dat de trage formatie op termijn de Nederlandse economie zal beïnvloeden. En dan met name negatief. Het grootste gedeelte van de beleggers past zijn beleggingsstrategie daar echter niet op aan. Daar doen ze volgens Homan goed aan: "De Nederlandse beurs werd in het verleden nauwelijks beïnvloed door de Nederlandse politiek en ik zie niet waarom dat nu anders zou zijn."

Lees ook: Deze 4 dingen kunnen het aandelenfeest verpesten

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht