Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
John Beijer over Philips en de AEX

AEX naar 563 punten

De financiële markten komen meer en meer in beweging en zelfs de VIX-Index begint weer te stijgen. Wall Street stond gisteren ook onder druk en met name de technologiefondsen, genoteerd aan de Nasdaq, moesten het ontgelden. Na de forse stijging van de techwaarden vroegen beleggers zich hardop af of we niet te snel op de muziek vooruit zijn gelopen en zagen we winstnemingen. 

Zoals bekend wil Trump Obamacare vervangen. Echter, al een aantal keren heeft hij geprobeerd een meerderheid hiervoor te vinden, maar dat lijkt steeds maar niet te lukken. Dit zorgt ook voor wat onrust op de financiële markten en het heeft ertoe bijgedragen dat de euro stevig is opgelopen en inmiddels rond de 1,13 noteert. 

Goed nieuws Philips

Philips kwam vanochtend met goed nieuws en doet een mooie overname van 1,9 miljard euro in de healthcare-sector. Tevens gaat het bedrijf vanaf het derde kwartaal eigen aandelen inkopen voor 1,5 miljard euro en dat ondersteunt mijn visie dat het fonds op korte termijn op weg is naar 34 euro.

Tweede halfjaar

De AEX begon 2017 op 482 punten en wist op 9 mei een hoogste punt neer te zetten op 537.84 punten. Inmiddels staan we rond de 515 punten en kunnen we spreken van een prima eerste halfjaar.

Ook bij de fondsen individueel zien we veel positieve uitschieters en zien we met name de oliegerelateerde waarden duidelijk achterblijven. De olieprijs is de afgelopen weken behoorlijk onder druk komen te staan, ondanks het feit dat aan het begin van het jaar de productie werd beperkt door de OPEC en een aantal andere landen buiten het kartel. 

Het lijkt er echter op dat een aantal landen zich niet aan deze afspraak houdt en daardoor zakt de olieprijs verder terug. Toch verwacht ik dat de olieprijs richting eindejaar verder kan oplopen. Immers, de macrodata tonen aan dat de wereldwijde vraag naar olie blijft toenemen en dat vraag en aanbod steeds dichter bij elkaar komen momenteel en dat is positief voor de langere termijn. 

Fondsen die in mijn ogen het tweede halfjaar verder kunnen gaan aantrekken, zijn Aegon, Galapagos, Randstad, Shell, SBM Offshore, BAM, Fugro en PostNL.

AEX

De AEX stond op afgelopen vrijdag 21 april op 510 punten. Maandag 24 april schoot de index naar de 525 punten en dit was op het nieuws dat Macron de grootste kans maakte om de nieuwe Franse president te worden. In technisch jargon noemen we deze koerssprong een gap. Een gap is een stukje luchtledig tussen de slotkoers van de ene handelsdag en de openingskoers van de volgende handelsdag en wordt in vele gevallen weer opgevuld. 

In mijn columns van de afgelopen periode heb ik aangegeven dat de AEX terug zou kunnen richting de 510 á 512 punten. Het gapje is nu voor het grootste gedeelte gevuld en de strategie passen we dan nu ook aan naar buy on the dips. Zolang de AEX boven de 498 blijft, is dit mijn strategie de komende periode. Ik kijk zelf bijvoorbeeld voor een kortetermijnritje naar de calls juli 515 rond de 5,00 euro, of een AEX turbo long met een hefboom van rond de 5. Mijn koersdoel is en blijft AEX 563, de oude top uit 2007.

Beijer heeft zakelijk calls Ahold en PostNL. Privé heeft hij longposities in Shell, Ahold en PostNL.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht