Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
John Beijer over TomTom

TomTom slaat juiste weg in!

De financiële markten bewegen tussen hoop en vrees en we zitten in een zijwaarts patroon. Na de verkiezing van Trump, zagen we de markten eerst even flink onderuit gaan en vervolgens kwam er een enorme opluchtingsrally en die bracht de AEX naar 538 punten. Inmiddels zien we de rentes oplopen en het sentiment wordt een stuk meer afwachtend. 

Tegelijkertijd komen er weer berichten naar buiten dat de jarenlange rally bijna voorbij is en dat we ons moeten gaan opmaken voor een bearmarkt. Ook goud en zilver laten enorme uitschieters zien zonder een duidelijke trend en zelfs de cryptocurrencies laten momenteel enorme uitslagen zien. Ook daar is men er nog niet 100% van overtuigd dat de rally doorzet. 

Kortom, het sentiment is momenteel afwachtend. De VIX loopt inmiddels op en we staan dus aan de vooravond van meer bewegingen, maar dat is ook niet meer dan normaal na de zeer rustige periode van de afgelopen maanden. We kijken dan ook uit naar de start van het cijferseizoen over het tweede kwartaal en dat zal veel beweging kunnen gaan geven is mijn verwachting.

AEX

Het technische plaatje van de AEX is ten opzichte van een week terug niet veranderd. We hebben steun op 508, 505, 503 en 498 punten en weerstand is er op 512, 515 en 518 punten. De afgelopen dagen valt het ons op dat we steeds naar 512 oplopen en vervolgens weer net zo gemakkelijk terugvallen naar de steunlijn. 

Financiële waarden kunnen licht profiteren van de aantrekkende rente en de oliegerelateerde fondsen staan wat onder druk, omdat de olieprijs niet echt van zijn plaats komt en zelfs wat terugvalt. De AEX heeft dus met het kerende sentiment moeite om hogere niveaus op te zoeken en historisch gezien zijn de maanden augustus en september de mindere maanden van de beurs. Toch is en blijft mijn strategie buy on the dips en verwacht ik de komende maanden nog steeds hogere koersen. Mijn koersdoel voor de AEX voor dit jaar is nog altijd 563 punten. 

Hogere koersen TomTom

Afgelopen week werd bekend dat TomTom een deal sloot met Chinese internetgigant Baidu, zeg maar de Chinese Google. TomTom gaat HD-kaarten leveren voor auto’s die geschikt zijn om zelfstandig te rijden, ook wel autonoom genoemd. TomTom werkt op vele vlakken aan dit project en hiermee komen de kaarten van TeleAtlas absoluut van pas. 

De afgelopen maanden zagen we met grote regelmaat nieuws voorbij komen dat TomTom weer deals sloot met automotive fabrikanten voor het leveren van navigatieapparatuur. Zoals eerder in mijn columns aangehaald, zorgt zo’n contract niet direct voor geld in de la bij TomTom. Immers, na het tekenen van een contract wordt er een heel traject gestart en moet in vele gevallen bepaalde navigatieapparatuur aangepast worden aan een bepaald automodel. Maar, uiteraard voor de langere termijn gaan deze deals aanzienlijk bijdragen aan de omzet en winst voor TomTom.

Als we kijken naar het technische plaatje van TomTom, zie ik steun rond 8,33 euro, een bodem die recent is gezet in juni en in maart 2017. Hieronder is er steun op 7,50 euro, de bodem van februari 2017 en daaronder is er ruimte naar 6,74 euro, de bodem die op 9 november 2016 werd neergezet. Weerstand zien we de afgelopen weken rond de 9,00 euro. Daarboven is er ruimte naar 9,74 euro, de top van maart 2017. 

Mijn koersdoel voor TomTom is 12 euro en deze top werd bereikt in januari 2016. Ik ben en blijf dus zeer positief over TomTom en verwacht de komende maanden hogere koersen. TomTom vormt samen met KPN en Air France-KLM mijn top drie in de Kooplijst 2017, waar ik met enige trots op dit moment eerste sta. Echter, het is nog geen 31 december, dus er kan nog van alles gebeuren. 

Beijer heeft zakelijk calls AEX en PostNL. Privé heeft hij longposities in Shell, Ahold en PostNL.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht