Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Stoppen QE wordt grote verrassing'

'Stoppen QE wordt grote verrassing'

Beleggers hebben geen idee wat hen te wachten staat als de grote centrale banken hun enorme opkoopprogramma's gaan afbouwen. Daarvoor waarschuwt de CEO van Morgan Chase & Co, Jamie Dimon.

Dat zei Dimon op een conferentie in Parijs, zo meldt Bloomberg. "We hebben een QE-programma als dit nog nooit gedaan, we hebben ook nog nooit zo'n enorm programma afgebouwd. Dat zegt wel iets over de risico's die we nu nemen."

De balans van de Fed is vervijfvoudigd na verschillende rondes QE sinds de financiële crisis. De Amerikaanse centrale bank kocht op grote schaal obligaties op om zo de lange rente naar beneden te krijgen. In 2014 stopte het opkopen, maar de balans is nog van grote omvang. Inmiddels zijn ook de balansen van de Europese Centrale Bank en de Bank of Japan flink opgeblazen. 

Ontwrichtend

"Het afwikkelen van zulke grote hoeveelheden assets kan een hele reeks aan markten beïnvloeden, van de aandelenmarkten tot de obligatiemarkten en van valuta tot zelfs vastgoed. Als dat met deze omvang gebeurt, kan dat veel ontwrichtender werken dan mensen denken", waarschuwt Dimon.

"We doen alsof we weten wat er gaat gebeuren, maar dat weten we niet. Centrale banken kunnen onzekere dingen niet zeker maken."

Lees ook: Lagarde: Wees voorbereid op nog een financiële crisis

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht