Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Vijf ETF-tips van experts

Vijf ETF-tips van experts

‘Wanneer barst de bubbel?’, is de vraag waarop iedere belegger momenteel een antwoord wil hebben. Er heerst een ongemakkelijk gevoel op de beurs, ook al gebeurt er niet heel veel. Toch zien experts nog steeds goede beleggingsmogelijkheden in de huidige markt.

Sinds vorig jaar vraagt Bloomberg de vijf experts ieder kwartaal om hun vooruitzichten. Alle experts hebben jarenlange ervaring in hun veld van expertise. Hun tips en strategieën verschillen sterk maar – schrik niet – er zitten geen techaandelen tussen.

Richard Bernstein, CEO bij Richard Bernstein Advisors

De tip van Bernstein: Ga voor cyclische bedrijven in plaats van disrupters. In 1999 leken al die internetbedrijven ook dé groeisector, terwijl er nog tal van andere bedrijven waren die het heel goed deden. En uiteindelijk vielen de disrupters het hardste.

Ook nu zijn de disrupters populair, maar volgens Bernstein worden deze bedrijven op de proef gesteld bij een hogere rente. Juist de traditionele cyclische bedrijven blijven stabiel wanneer de rente omhoog gaat.

ETF-tip: Vanguard Consumer Discretionary ETF (VCR). “Goedkoop, diep en liquide. Een goede buy-and-hold in een tijd van stijgende rentes.”

Sarah Ketterer, CEO en fondsmanager bij Causeway Capital Management

Haar toptip: “Koop hoge kwaliteit energie-aandelen.” Volgens Ketterer is dit een van de meest veelbelovende sectoren in een volwassen stierenmarkt.

“Zoek naar bedrijven met veel productie, ervaren management, goede financiën en cyclische lage waarderingen. Nu de olieprijs langzaam weer omhoog gaat, en gas ook, zijn deze aandelen belonend.”

ETF-tip: The Energy Select Sector SPDR Fund (XLE), met Exxon Mobil, Chevron en Schlumberger is goedkoop: slechts 0,14% kosten.

Barry Ritholtz, CIO bij Ritholtz Wealth Management

“Koop largecap Amerikaanse waardeaandelen”, zegt Ritholtz. Bijvoorbeeld door The Vanguard Value ETF (VTV), de snelst groeiende smart bèta ETF en belachelijk goedkoop: 0,06% kosten.

Volgens Ritholtz heeft onderzoek keer op keer bewezen: waarde is beter dan groei. Groei kan het lange tijd beter doen, maar uiteindelijk doet waarde het beter. Waardeaandelen zijn misschien nu underperformers, maar niet lang meer.

Voor beleggers die meer waarde en een lagere P/E willen, zijn er andere opties bijvoorbeeld de iShares Edge MSCI USA Value Weighted Index Fund (VLUE) of het actieve ValueShares US Quantitative Value ETF (QVAL).

Russ Koesterich, portfolio manager bij BlackRock Global Allocation Fund

Na een stierenmarkt van acht jaar zijn er weinig asset classes over die nog goedkoop zijn, zegt Koesterich.

Het doel van beleggers moet volgens hem dan ook zijn: het vinden van assets met een redelijk rendement, die je tegelijkertijd wat bescherming bieden tegen een plotselinge daling van de markt.

Amerikaanse preferred stocks hebben momenteel een rendement van ongeveer 5,5%. Een preferred stock is een combinatie tussen een aandeel en obligatie: ze hebben vaak een vast dividend en het is net iets meer dan een gewoon aandeel. Ze hebben nu een van de meest aantrekkelijke risico-rendement ratio’s.

ETF-tip: iShares U.S. Preferred Stock ETF (PFF), 5,6% rendement en goede liquiditeit, wel hoge kosten: 0,47%.

Joe Brennan, hoofd van Vanguard’s Equity Index Group

De tip van Brennan is kort maar krachtig: vermijd (meer) risico. Lage rente, lage rendementen en lage volatiliteit zorgen momenteel voor een groot dilemma onder beleggers. Daarbij is het makkelijk om op zoek te gaan naar alternatieve beleggingscategorieën met meer risico. Maar doe het niet, zegt Brennan.

Brennan: “Ga niet achter kleine kansen aanjagen, doe juist het tegenovergestelde. Ga bijvoorbeeld voor een breed, marktkapitalisatie gewogen indexfonds van de hele aandelenmarkt. Lage kosten, veel spreiding en belastingvoordelen. Wat wil je nog meer?"

ETF-tip: Vanguard Total World Stock ETF (VT), met meer dan 7700 aandelen uit 60 landen. Spreiding? Check. Kosten? Slechts 0,11%.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht