Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Het onbevreesde meisje

Het onbevreesde meisje

Een bronzen standbeeld van een klein meisje dat afgelopen maart tegenover de stier op Wall Street werd geplaatst zorgde voor veel commotie. Het gaat hier om het onbevreesde meisje dat met de armen in de zij haar rug recht tegen de bekende en intimiderende stier van Wall Street… 'Kom maar op', was de boodschap, want ook vrouwen en meisjes kunnen het opnemen tegen de gevestigde (masculiene) orde.

Het standbeeld kreeg veel aandacht in het kader van Internationale Vrouwendag. Het was voor State Street, de opdrachtgever van het standbeeld, een geweldige marketingactie in het kader van hun gender diversity-ETF. Deze indextracker zag ruim een jaar geleden het levenslicht. Er is ondertussen zo’n 317 miljoen dollar aan netto vermogen in belegd. De tracker investeert in bedrijven met een aanzienlijk percentage vrouwen in seniorrollen; de fearless girls van nu. 

Ongelijkheid op de werkvloer

Er is volgens velen in het bedrijfsleven nog steeds sprake van ongelijkheid tussen vrouwen en mannen op de werkvloer. Dat geldt volgens hen niet alleen voor loon, positie en kansen. Er zou in heel veel sectoren nog vastgehouden worden aan stereotypen en onbewuste vooroordelen.

Zo wordt parttime werken veelal gezien als vrouwelijk en fulltime werken als mannelijk. Niet voor niets is Nederland de ultieme parttime-maatschappij. Vrouwen die bewust kiezen voor hun carrière zijn hard, maar vrouwen die (tevens) kiezen voor een gezin zijn niet ambitieus genoeg. Er zijn best nog bedrijven waar een van de aanwezige vrouwen tijdens vergaderingen bijna automatisch verzocht wordt te notuleren of de koffie te halen. 

De bestaande verhoudingen op de werkvloer zijn niet toe te dichten aan een bepaalde cultuur of regio. Wereldwijd zijn er meer mannen dan vrouwen die topfuncties bekleden, krijgen vrouwen minder loon voor hetzelfde werk en is (al dan niet subtiel) seksisme orde van de dag. Dat is niet te wijten aan één groep, cultuur of continent. Het zijn ingesleten patronen: eeuwenoud en wereldwijd verspreid.

Golf van feminisme

In China is al een paar jaar sprake van een nieuwe golf feminisme. De rol van de vrouw is door de traditionele, hiërarchische opvattingen uit het Confucianisme erg vastgetimmerd. De een-kind-politiek heeft er tevens voor gezorgd dat er in China veel meer mannen dan vrouwen zijn. Ouders kozen immers liever voor een jongen dan een meisje. 

Inmiddels durven meer en meer Chinese jonge vrouwen voor hun rechten op te komen. Helaas zijn er daardoor ook verhalen in overvloed over vrouwen die in opstand komen door te demonstreren of werkgevers aan te klagen en vervolgens een gevangenisstraf uitlokken. Het hedendaagse feminisme is in China, waar demonstreren uit den boze is, een gevoelig onderwerp. 

Diversiteit aan de top

Ook in Nederland blijven onbevreesde meisjes nodig. Hier mag eenieder weliswaar zeggen wat hij of zij vindt en is het heel normaal om voor je rechten op te komen. Veel jonge vrouwen van nu zijn opgegroeid in een deels gespreid bedje, waar de afgelopen decennia een grote groep vrouwen actief voor is geweest. Maar er is nog genoeg werk te verzetten, zowel in het dagelijkse leven als ook in de mindset van veel vrouwen.

Iedereen moet zich ervan bewust zijn dat meer diversiteit aan de top en de rest van de organisatie bijdraagt aan een betere bedrijfsvoering. Daar moeten zowel mannen als ook vrouwen zich voor inzetten, want niets gaat vanzelf.

Mijn motto is dan ook: Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Het is niet reëel te verwachten dat alle deuren voor je opengaan als je niet bereid bent daar eveneens tijd en energie in te steken. Voor het invullen van vacatures binnen m’n eigen bedrijf zoek ik altijd naar gekwalificeerde en capabele mensen om aan te nemen, het maakt me niet of ze man of vrouw zijn. Ik doe niet aan positieve discriminatie. Gelijke monniken, gelijke kappen, zo simpel is het.

Lucratief voor beleggers

Het feit dat de eerdergenoemde tracker zich richt op ondernemingen waar meer vrouwen aan het roer staan is op zich al onderscheidend. Maar het kan voor beleggers zeker ook lucratief zijn. Verschillende dataonderzoeken tonen aan dat een hoger percentage van vrouwen in het bestuur de winstgevendheid op lange termijn bevordert.

Bij het nemen van lange termijn beleggingsbeslissingen is het voor beleggers belangrijk om te kijken hoe het management van een bedrijf functioneert en wie er de leiding hebben. De vrouwelijke managers van deze gender diversity-ETF hebben vorig jaar de benchmark weliswaar net niet verslagen, maar behaalden dat rendement wel met een veel lager risico. Invest like a fearless girl!

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht