Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Klein maar krachtig

Klein maar krachtig

Er zijn veel theorieën over dividend en het nut ervan. Sommige beleggers laten het investeren in dividendaandelen compleet aan zich voorbij gaan. Beleggen in dividendaandelen zou immers saai zijn. De koersen zouden nauwelijks bewegen en de ondernemingen genereren vooral een stabiele omzet zonder al te veel groei. Andere beleggers willen juist alleen maar dividendaandelen, aangezien dit sterke ondernemingen zijn met een solide balans. Waarom zijn er zo veel verschillende gedachten over het nut, de noodzaak en het voordeel van dividend?

In principe zou het een belegger niets uit moeten maken of een bedrijf een gedeelte van haar inkomsten uitbetaalt in de vorm van dividend of niet. In een perfecte wereld kan een belegger immers in het geval er geen winstuitkering aan aandeelhouders wordt gedaan z’n eigen 'dividend' creëren door aandelen te verkopen. Wanneer het door de onderneming uitgekeerde dividend in de ogen van beleggers (te) hoog is, kan ervoor worden gekozen om met (een deel van) de dividendinkomsten aandelen terug te kopen. Zo creëer je als beleggers je eigen kasstroom.

Gevoelskwestie 

In werkelijkheid zien we dat de kijk op en de voorkeur voor aandelen met of zonder dividend voor veel particuliere beleggers toch vooral een kwestie van gevoel is. Hier bestaan verschillende theorieën over, maar de één-vogel-in-de-hand gedachte is misschien wel de meest favoriete. Deze theorie beschrijft de menselijke behoefte van beleggers om liever nu dividend te ontvangen dan de opbrengsten voor een lange termijn te zien 'verdwijnen' in het bedrijf. Dividend staat namelijk voor zekerheid op dit moment. Des te meer van de winsten wordt uitbetaald, des te beter!

Andere beleggers vatten het dividendbeleid van een bedrijf juist op als een signaal voor betere of slechtere toekomstige tijden. Dit is de dividend signaleringstheorie. Gaat het dividend omhoog? Dan interpreteren beleggers de dividendverhoging als een duidelijk statement dat het bedrijf vertrouwen heeft in de toekomst.

Wordt het dividend verlaagd of helemaal geschrapt? Dan gaat het binnenkort misschien wel heel erg mis. Het bedrijf kiest er immers voor het kruit droog te houden. Om die onrust voor te zijn besluit een aantal ondernemingen dan ook dividend te blijven uitkeren, zelfs al staat de vrije kasstroom dat eigenlijk (tijdelijk) niet toe. Dit laatste is een veelgehoord punt in de discussie over het dividendbeleid van oliegiganten.

Opschorten dividend 

Toch zou je het opschorten van het dividend ook anders kunnen interpreteren. Een bedrijf dat groeit en in de toekomst deze groei wil doorzetten moet investeren. Dat betekent: nieuwe producten ontwikkelen, investeren in innovatie, het uitbreiden van diensten of het op een betere manier bedienen van je klanten. Daarom is het voor sommige (groei)bedrijven juist heel goed om geen dividend te betalen, maar de winst weer ten gunste van de eigen bedrijfsvoering te laten komen. Bedrijven die wel veel dividend uitkeren zien misschien helemaal geen investerings- of groeikansen of zijn juist weinig ondernemend. Apple krijgt dit laatste regelmatig als kritiek om de oren. 

Dividend kan echter, hoe gering het bedrag op het eerste gezicht misschien ook lijkt, een substantieel effect hebben op het rendement van je beleggingsportefeuille. Dit wordt vaak onderschat. Wanneer je het uitgekeerde dividend weer herinvesteert in rente kun je profiteren van het rente-op-rente effect. Op de lange termijn dragen de geherinvesteerde dividenden meer bij aan het rendement dan het koersresultaat.

Kijk maar eens naar de Total Return-variant van de AEX, de herbeleggingsindex, waarin het dividend wordt meegenomen. Deze index kwam in 2015 al de crisis van 2007/2008 te boven en had daarmee de internetbubbel allang achter zich gelaten. Zet dat maar eens af tegen de ontwikkeling van de 'normale' AEX-index.

Dividend- en groeiaandelen 

Mede door de lage rentes blijven dividendaandelen gewild. Maar, staar je niet blind op dividend alleen en let goed op de waarderingen van deze waardeaandelen. De economische vooruitzichten zijn momenteel over het algemeen gunstig. Beursgenoteerde ondernemingen weten de afgelopen kwartalen hun winsten op te voeren en dit leidt in een aantal gevallen, om aandeelhouders te vriend te houden, tot hogere dividenduitkeringen.

Maar, gegeven de gunstigere economische vooruitzichten is het het aanbevelen waard om, als de beleggingshorizon en rest van de financiële positie dat toestaat, binnen een goed gespreide portefeuille die dividendaandelen te combineren met groeiaandelen. Het resultaat is dat er niet snel (heel) grote uitslagen naar boven of beneden zullen zijn in het rendement en juist dat levert op de (middel)lange termijn het meeste op. 

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht