Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Trump niet genoeg voor robuuste goudrally'

'Trump niet genoeg voor robuuste goudrally'

De goudrally van de afgelopen weken werd vooral gevoed door de tweets van Trump, maar voor een robuuste stijging is meer nodig dan alleen de oorlogszuchtige taal van de Amerikaanse president, zo schrijft Reuters.

De koers van goud staat zo’n 12% in de plus sinds het einde van vorig jaar. Hoewel er meer factoren achter deze winst zitten, is de rally vooral toe te schrijven aan het feit dat het edelmetaal een toevluchtsoord is in tijden van verhoogd politiek risico.

'Fire and fury'

Vooral Trumps woorden ‘fire and fury’ tegen Noord-Korea verhoogden de spanningen en de angst voor een kernoorlog oplaaien. Later deed de Amerikaanse president er nog een schepje bovenop door te zeggen dat hij misschien niet duidelijk genoeg is geweest. 

De geopolitieke spanningen zijn koren op de molen voor goud, maar het edelmetaal kan niet alleen daar op leunen. Voor een duurzamere rally is het belangrijk dat alle, of de meeste, seinen op groen staan. 

Fysieke vraag

Ook de fysieke vraag naar goud, vooral uit de top twee goud consumerende landen China en India, is van belang. De vraag vanuit India lijkt in de lift te zitten. Volgens gegevens van het World Gold Council lag die in het tweede kwartaal op 167,4 ton, duidelijker hoger dan de 131 ton in het voorgaande kwartaal en hoger dan de 122,1 ton in dezelfde periode vorig jaar.

Het ziet ernaar uit dat de goudimporten in India in de tweede helft van het jaar verder stijgen, gezien het sterke moessonseizoen. Dat geeft een boost aan de inkomsten op het platteland, en zal de vraag naar goud vermoedelijk doen stijgen.

Voor China ziet het plaatje er gemengder uit. In het tweede kwartaal lag de vraag op 200 ton, lager dan de 281,5 ton in het eerste kwartaal, maar beter dan de 185,8 ton in dezelfde periode in 2016.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 24 april

    1. IBM Q1-cijfers
    2. Meta Q1-cijfers
  2. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht