Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Turbulentie houdt aan

Turbulentie houdt aan

De financiële markten gingen de afgelopen week door de oplopende spanningen tussen Amerika en Noord-Korea onderuit. De AEX viel vanaf de 532 terug naar de 516 punten en veert inmiddels weer op, in wat wij kenmerken als een technisch herstel. De oude beurswijsheid dat de markten in augustus en september altijd onder druk staan, wordt tot nu toe dit jaar wederom bevestigd.

Het haantjesgedrag tussen Trump en Kim Jong-un zal nog wel even aanhouden en vooralsnog is een escalatie gelukkig voorlopig voorkomen. Toch is het een kwestie van tijd dat de heren weer lijnrecht tegen over elkaar zullen staan en kunnen de koersen weer onder druk komen te staan. Kortom, geopolitieke spanningen zorgen voor druk op de handel. Het cijferseizoen loopt langzaam ten einde en deze stellen ons zeker niet teleur. Het merendeel van de fondsen kwam met goede resultaten en dat geeft een boost aan de handel.

AEX

Als we kijken naar de grafiek van de AEX, zien we weerstand op 532 en 538 punten. Als de AEX boven de 538 kan komen, is het gevaar van een terugval geweken en zullen de koersen gaan versnellen naar mijn koersdoel van 563 punten, een oude top van juli 2007. Tot die tijd ben ik van mening dat we ook dit jaar nog de nodige turbulentie kunnen verwachten en sluit ik een terugval richting de 508 niet uit, dat is de bodem van 6 juli 2017.

Ik ben van mening dat er niet een enorme terugval verwacht hoeft te worden, maar het technische plaatje van een groot aantal fondsen geeft aanleiding tot winstnemingen. Steun zien we op 518, 515, 512 en de 508 punten. Weerstand is er op 523, 525, 528 en 532 punten.

Fugro en PostNL

De euro die inmiddels stevig aantrekt, zorgt er natuurlijk ook voor dat onze exportpositie onder druk staat en voor exportgerelateerde fondsen is dat momenteel nadelig. De huidige dips in Fugro, momenteel op 10,70 euro en PostNL, momenteel op 3,40 euro, mogen in mijn ogen gebruikt worden om langlopende posities op te bouwen. Beide fondsen kwamen met sombere uitlatingen, maar wij verwachten dat dit er over twaalf maanden heel anders uit ziet. PostNL zal gaan profiteren van de fors aantrekkende online shopping-markt en Fugro heeft in mijn ogen nu wel de bodem bereikt.

Arcadis

De bouw heeft in de crisis rake klappen gehad. Eén van de fondsen die daar het slachtoffer van is, is natuurlijk het ontwerp- en consultancybureau Arcadis. De crisis hakte er wel hard in en het herstel van de bouwsector zorgde ervoor dat er euforisch werd gereageerd bij het bedrijf, dat in april 2015 nog op 31 euro stond. Eind 2008 stonden we op 6,00 euro.

Arcadis is ook in Noord Amerika actief, waar men onder andere voor mijnbouw en oliebedrijven werkt. De gedaalde grondstofprijzen begin 2016 zetten de koersen stevig onder druk en het aandeel bereikte in november 2016 een dieptepunt op 10,10 euro. Met name in de VS gaat het de afgelopen kwartalen een heel stuk beter, nu de oliesector aldaar flink aan het aantrekken is. De koers is dan ook fors opgelopen en bereikte na de publicatie van de tweede kwartaalcijfers eind juli een hoogste punt op 18,31 euro.

Technisch gezien is de 18,31 euro nu de weerstand en hebben we steun op 15,19 euro en 14,00 euro. Het goede nieuws zit inmiddels in de koersen verdisconteerd en ik verwacht dat het fonds door gezonde winstnemingen een stapje terug mag maken. Een terugval richting 15 euro behoort tot de mogelijkheden. Wij hebben zakelijk inmiddels ook put posities op het aandeel open staan. Dit is een beetje in lijn met wat we ook voor de AEX verwachten. Een milde terugval richting september, dat daarna weer mooie aankoopkansen zal geven. Voor Arcadis zijn we voor de langere termijn dus positief, maar voor de korte termijn verwachten we wat winstnemingen.

Beijer heeft zakelijk calls PostNL, Fugro en Puts Arcadis. Privé heeft hij longposities in PostNL.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht