Remember to come back in September | Beursduivel.be

Remember to come back in September

Door John Beijer op 30 aug 2017 om 15:03 | Views: 8.502

Remember to come back in September

De markten werden deze week opgeschrikt door een raket die afgevuurd werd door Noord-Korea en zelfs over een deel van Japan scheerde. De provocatie van Kim Jung Un blijft de markten in haar greep houden en dit wordt weer opgevolgd door keiharde uitlatingen van Trump. De provocaties worden steeds heftiger en dat is een slechte zaak. 

Nu de beurzen een aantal weken onder druk staan, zie ik de diverse crash scenario’s alweer voorbij komen. Het is gedaan met de bull run, de markten zijn een zeepbel, huizenmarkten zijn overspannen, schuldenberg staat op ontploffen, zijn zomaar een paar termen die ik in de media lees. 

Graag wil ik hieronder nog een keer de statistieken laten zien, die ik u drie weken terug in mijn column al voorhield, dat de maanden augustus en september de mindere maanden van de beurs zijn de afgelopen dertig jaar. Het lijkt erop dat 2017 hierop geen uitzondering is. September staat voor de deur en de oude beurswijsheid, Sell in May and go away, but remember to come back in September, wordt dit jaar eer aan gedaan.

AEX

De AEX heeft gisteren de steun op 505 netjes getest en veerde daarvandaan stevig op en noteert inmiddels rond de 512 weerstand. Boven de 512 is er ruimte naar de 515 en 518 punten. Steun zien we op 508 en 505 punten. Daaronder is er steun op de 498 punten. De AEX is dit jaar hoog geweest op 538 en laag op 476 in februari. 

De afgelopen dertig jaar zien we in de maanden augustus en september een terugval van gemiddeld 4%. In de hedendaagse markten zijn de bewegingen uiteraard groter en is de terugval in mijn ogen nog niet voorbij. In de maand september verwacht ik dat de volatiliteit verder zal oplopen.

De Duitse verkiezingen staan immers op 24 september op de agenda en dat is één van de belangrijkste events van het jaar voor de financiële markten. Als Merkel aan het roer blijft, zal dat positief uitpakken en kunnen de markten gaan beginnen aan een rally met een eerste koersdoel voor de AEX van 538 en een tweede koersdoel van 563 punten, mijn eerdere koersdoel.

Bund future

De onrust op de financiële markten van de afgelopen dagen zorgt ervoor dat de veilige havens als goud en de obligatiemarkt massaal worden opgezocht. De afgelopen maanden zit de Bund future gevangen in een ruime tradingrange tussen globaal 159 en 166 punten. De spike die u in de grafiek omlaag ziet in maart en in juni, heeft te maken met de expiratie van de maart en juni contracten. 

De afgelopen dagen, maar eigenlijk al vanaf juli, zien we dat de Bund future verder en verder aan het oplopen is. Dit betekent dat er veel vraag is naar obligaties en dat de rente gestaag aan het dalen is. In tijden van onzekerheid is de Duitse obligatiemarkt natuurlijk de veilige haven van Europa en dat zien we dan nu ook terug in de flinke spike van de afgelopen dagen. Toch denken wij dat de Bund future dichtbij een belangrijke weerstand is. Kortom, zodra de Bund future weer wat zal terugvallen, kunnen de markten weer verder omhoog.

Goud

Goud zat de afgelopen jaren in een neerwaartse trend en waar we nog een top in september 2011 zagen op 1885 dollar, tikten we een low aan in december 2015 rond de 1060 dollar. In 2016 is de dalende trend opwaarts doorbroken, maar zagen we na de verkiezing van Trump een behoorlijke terugval. 

De afgelopen maanden bewogen we zijwaarts, waarbij we constant rond de 1300 dollar een terugval zagen richting de 1230 dollar. Afgelopen dagen is goud opwaarts uitgebroken en lijkt het erop dat we nu op weg kunnen naar het eerste koersdoel van 1370 dollar. Daarboven is de weg zelfs vrij naar de 1500 dollar. 

We moeten ook de bewegingen in de euro/dollar in de gaten houden, immers goud wordt afgerekend in dollars en als de euro sterker wordt, zullen de valutaschommelingen uw winst in het goud voor een deel tenietdoen. Houd dat dus altijd in de gaten.

Beijer heeft zakelijk calls PostNL, Fugro en Ahold. Privé heeft hij longposities in Shell, Apple en PostNL.

John Beijer is directeur van Beursfoon en heeft twintig jaar ervaring met de handel in opties en futures. Beursfoon geeft handelssignalen voor een breed scala aan beleggers, van daghandel tot lagere termijn. De handelssignalen van Beursfoon worden gegenereerd door een exclusief computersysteem dat door veel professionele beleggers in de VS wordt gebruikt. In zijn columns combineert John Beijer deze kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De columns zijn dus niet per definitie gelijk aan de signalen van het Beursfoon-systeem. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven zal dit onder aan de column worden vermeld.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group