Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Koopkans Europese aandelen door sterke euro

Koopkans Europese aandelen door sterke euro

De recente correctie van Europese aandelen, die werd veroorzaakt door de onverwachte koersstijging van de euro, heeft volgens de Britse bank Barclays goede koopkansen gecreëerd. Dat is vooral het geval voor binnenlandse bedrijven die profiteren van een sterkere economische groei.

"Sinds 1970 is een versterkende euro een cruciaal onderdeel geweest voor een Europese outperformance", zegt Barclays-strateeg Dennis Jose tegen Reuters.

Na het bereiken van een tweejarig hoogtepunt in mei lieten de Europese aandelen drie maanden op rij een daling zien, waarbij de euro in augustus tot boven de 1,20 dollar uit steeg.

6% potentieel

"Hoewel de totale markt door de sterke euro intern werd verkocht, vinden we weinig onderscheid tussen de internationale en binnenlandse Europese bedrijven. Ondanks de sterkere euro en de opgeschroefde economische vooruitzichten hebben de binnenlandse aandelen in het eurogebied tot nu toe niet veel beter gepresteerd", stelt Barclays vast.

De marktstrategen van de Britse bank herhaalden hun winsttaxaties voor de Europese bedrijven voor dit jaar en hielden de doelstelling voor de regionale benchmark, de STOXX 600-index, onveranderd op 400 punten. Dat biedt een opwaarts potentieel van ongeveer 6%.

Favoriete sectoren

De topsectoren die volgens Barclays het meest profiteren van een sterkere binnenlandse economie zijn de banken, de transportsector en de grondstofbedrijven. De sectoren consumptiegoederen en gezondheidszorg zijn volgens de Britse bank de belangrijkste verliezers. 

Lees meer: Sterke euro is eigenlijk dollarprobleem

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht