Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Aandelenmarkt staat er beter voor dan beleggers denken'

'Aandelenmarkt staat er beter voor dan beleggers denken'

Steeds meer marktpartijen waarschuwen voor een naderende beurscorrectie, maar volgens aandelenstrateeg David Kostin van Goldman Sachs zal het zo'n vaart niet lopen. Juist omdat zoveel beleggers een marktcorrectie verwachten zal die er volgens hem waarschijnlijk niet komen, meldt zakenzender Cnbc

Naast het gedempte optimisme onder beleggers staat volgens de Goldman-strateeg ook een sterke Amerikaanse consument een beurscorrectie in de weg.

Al lang geen correctie

Correctiewaarschuwingen zijn de laatste tijd aan de orde van de dag. Dit komt vooral omdat het zo lang geleden is dat er eentje heeft plaatsgevonden. De S&P 500-index heeft al veertien maanden geen daling van 5% gezien. En de laatste keer dat de index een daadwerkelijke correctie kende van 10% is negentien maanden geleden.

Hoewel er volgens Kostin tal van redenen zijn waarom beleggers bang zijn dat de markt kan afglijden, gelooft hij niet dat ze tot een grote verkoopgolf zullen leiden. De kwesties waar beleggers zich zorgen om maken zijn onder andere de bedrieglijk lage volatiliteit, de uitgerekte waarderingen, de langgerekte economische expansie, een verkrappend Fed-beleid, dalende obligatierendementen en politieke onzekerheid.

De kans dat al deze factoren zullen samensmelten in een correctie is volgens Kostin zeer klein als gevolg van het gedempte marktsentiment en de sterke consumentenuitgaven, die in het tweede kwartaal goed waren voor 69% van het bruto binnenlands product.

Optimisme beleggers onder gemiddelde

Uit onderzoek van de American Association of Individual Investors blijkt ook dat het optimisme onder particuliere beleggers met 29,3%, ruim onder het langetermijngemiddelde ligt van 38,5%. Het pessimisme ligt met 35,7% boven het historische gemiddelde van 30,5%. Daarnaast heeft 35% procent van de beleggers een neutrale visie op het sentiment en dat is 4 procentpunten boven de norm.

Ook hebben langetermijnbeleggers dit jaar al ruim 81 miljard dollar onttrokken uit beleggingsfondsen, zo blijkt uit cijfers van Bank of America Merrill Lynch. Dit werd ruimschoots gecompenseerd door de instroom van bijna 292 miljard dollar in indextrackers (ETF's).

Kostin is niet de enige die gelooft dat de markt wordt ondersteund door een solide basis. Ook Jim Paulsen, hoofdstrateeg bij Leuthold Group, denkt dat de aandelenbeurs er beter voorstaat dan de meeste beleggers denken.

"Terwijl de meeste investeerders alleen oog hebben voor de bescheiden verkrappingsmaatregelen van de Federal Reserve, moeten beleggers juist nota nemen van de significante economische stimulans die wordt geleverd door de veel zwakkere Amerikaanse dollar en veel lagere obligatierendementen", aldus Paulsen. "Ongetwijfeld zal de aandelenmarkt op een bepaald moment gaan dalen, maar waarschijnlijk alleen als de onderliggende economische fundamenten beginnen af te brokkelen."

Lees ook: Deze bubbels vrezen fondsmanagers het meest