Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Wachten of actie ondernemen?

Wachten of actie ondernemen?

Wachten of actie ondernemen? Dat is de grote vraag onder de bestuurders van de Amerikaanse Federal Reserve. De discussie of de Fed preventief moet ingrijpen om voor de inflatiecurve proberen uit te komen of moet blijven wachten tot de inflatie aantrekt, laait weer op voorafgaand aan de beleidsvergadering van de centrale bank volgende week, zo schrijft Bloomberg.

De meningen binnen de Fed zijn verdeeld en het geloof in een monetair beleid dat is gebaseerd op voorspellingen begint af te nemen. Dat komt omdat de inflatie ook in het negende jaar van de huidige economische expansie nog altijd niet aan de doelstelling voldoet. De redenen daarvoor worden nog niet begrepen, terwijl de arbeidsmarkt verkrapt en de wereldwijde groei verbetert.

Op scherp

De Fed zal naar verwachting op woensdag 20 september de rente onveranderd laten en aankondigen te gaan beginnen met het terugdringen van de omvangrijke balans van 4,5 biljoen dollar. De discussie over waarom de inflatie voor het grootste deel van de afgelopen vijf onder de doelstelling van 2% is gebleven, zal de strijd tussen de haviken, die de rente dit jaar nog een keer willen verhogen en de duiven, die uitstel willen, op scherp zetten.

President William Dudley van de New York Fed is van mening dat het beter is om nog even te wachten op de cijfers in de komende zes maanden, die volgens hem zeer belangrijk zijn. Dan moet volgens hem duidelijk worden of technologische veranderingen in de manier waarop consumenten winkelen de prijskracht van bedrijven verzwakt en drukken op de inflatie. 

Phillips-curve

Dudley is ook van mening dat de centrale bankiers kunnen blijven vertrouwen op de zogenoemde Phillips-curve. Deze curve, genoemd naar econoom William Phillips, beschrijft de korte-termijn afruil tussen inflatie en werkloosheid.

Volgens Dudley is het de vraag of structurele veranderingen hebben geleid tot een situatie waarbij de inflatie lager is voor elk niveau van arbeidsbenutting. Wanneer dat inderdaad het geval is dan kan de Fed verdere renteverhogingen uitstellen tot de werkloosheid verder is afgenomen.

"Ik ben nog niet klaar om de Phillips-curve uit het raam te gooien, maar ik ben bereid om een beetje agnostisch te zijn over de vraag of de volledige werkgelegenheid mogelijk wel zo hoog is als we denken dat het is", aldus Dudley.

Minder vertrouwen

De invloedrijke beleidsmaker Lael Brainard van de Fed heeft minder vertrouwen dat de inflatie uiteindelijk terug zal keren tot het doel wanneer de werkloosheid laag genoeg is. Een deel van haar twijfel wordt veroorzaakt door de lage inflatieverwachtingen, die het onderliggende trendniveau van de inflatie kunnen vertegenwoordigen.

"Sommigen vinden preventieve verkrapping passend omdat monetair beleid met lange vertragingen opereert. Ook zal de inflatie onvermijdelijk versnellen door de aanhoudende verkrapping van de arbeidsmarkt, zoals de Phillips-curve aangeeft. Echter, in de huidige economie zijn er redenen om aan te nemen dat de Phillips-curve niet erg betrouwbaar is om de inflatie te stimuleren", verklaarde Brainard.

Overschrijden

Brainard vindt dat ook iets hogere inflatie dan het doelniveau van 2% geen probleem zou moeten zijn. "Ik vind dat we duidelijk moeten zijn dat we ook comfortabel kunnen zijn wanneer de inflatie voor een tijdje onze doelstelling iets zou overschrijden", aldus Brainard.  

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht