Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bull run in EM-aandelen nog maar net begonnen?

Bull run in EM-aandelen nog maar net begonnen?

Het overanalyseren van geopolitieke gebeurtenissen, zigzagbewegingen van centrale banken en de focus op de bedrijfswinsten leiden af van een belangrijke bullmarkt: die in aandelen in de opkomende markten. 

Dat is althans de overtuiging van Bank of America Merrill Lynch, dat zes eerdere bullmarkten in EM-aandelen sinds 1976 onder de loep nam, zo staat in een bericht op Bloomberg te lezen.

Dit keer kunnen aandelen uit de opkomende markten in twee jaar verdubbelen, zo blijkt uit de note, geschreven door onder andere Ajay Kapur, head of Asia Pacific and global emerging-market strategy in Hong Kong.

Overweging gerechtvaardigd

“Wij denken dat een substantiële overweging in Azië- of EM-aandelen gerechtvaardigd is. Laat deze bullmarkt zijn werk doen.” 

EM-aandelen rally’den al zo’n 60% sinds begin 2016, maar de toenemende spanningen rondom Noord-Korea maken sommige beleggers bevreesd voor een correctie. Bank of America Merrill Lynch denkt echter dat de huidige bullmarkt waarschijnlijk hetzelfde eindigt als de zes voorgaande, dus door een recessie of door uitputting door overwaarderingen.

Beleggers moeten verkopen wanneer de boekwaarde, momenteel gemiddeld 1,77 keer voor de MSCI EM Index, 3 keer bereikt, of wanneer zich een Amerikaanse, Aziatische of wereldwijde recessie aankondigt. Als we naar de geschiedenis kijken, zien we dat emerging market-aandelen gemiddeld zo’n 230% stijgen in bullmarkten die gemiddeld zo’n 42 maanden duren.

Benen

Naast een recessie wijst Merrill Lynch op andere risico’s, waaronder de uitbraak van een gewapend conflict in Azië of China dat problemen krijgt met deflatie, een kredietcrisis of kapitaalvluchten.

"Maar", zo stelt bank, “deze bullmarkt heeft benen. Correcties en pullbacks zijn onvermijdelijk, maar wij adviseren beleggers om die te gebruiken om bij te kopen."

Bekijk ook: Beleggers zien wereldpolitiek en groei als grootste risico's

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht