Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Leidt EU-top tot lagere koers Google?

Leidt EU-top tot lagere koers Google?

Bij de EU-top in Estland staat de belastingheffing over de omzet van IT-bedrijven zoals Google en Facebook op de agenda. Het is voor Europese politici een doorn in het oog dat de belastingbetaling geen gelijke tred houdt met de enorme stijging van omzetten en winsten. Wat zullen beleggers gaan merken van de toenemende politieke aandacht voor Amerikaanse IT-bedrijven? 

Uitstekende prestaties

Over het eerste deel van 2017 hebben de grote Amerikaanse IT-bedrijven uitstekend gepresteerd. De bedrijven maakten meer winst en/of de omzet steeg sterker dan verwacht. De goede resultaten misten hun uitwerking op de aandelenkoersen niet. Apple steeg met ruim 35%, Alphabet/Google ruim 15%, Microsoft ruim 20%, Amazon bijna 40% en de koers van Facebook ging zelfs bijna 50% hoger.

Met het stijgen van de koersen nam ook de marktwaarde toe. Inmiddels bestaat de complete top 5 van meest waardevolle bedrijven ter wereld uit Amerikaanse IT-bedrijven.

Dominantie neemt verder toe

Niet alleen de marktwaarde is verder gestegen, maar ook de dominantie op de markt. De ontwikkelingen rond de overname van Whole Foods door Amazon onderstrepen dit. Door de overname wordt Amazon ook actief in het segment van supermarkten. De koersen van beursgenoteerde supermarktketens kwamen daardoor direct onder druk. De koers van Ahold Delhaize daalde met 20% na de bekendmaking van de overname en is sindsdien nog niet hersteld. 

Nieuwe belastingmaatregelen

De zorgen over de dominantie van de grote Amerikaanse IT-bedrijven nemen verder toe. De Europese politiek lijkt zich nu ook nadrukkelijker te gaan mengen in het debat.

Momenteel wordt op de EU-top in Estland gesproken om meer belasting te heffen bij wereldwijd opererende IT-bedrijven. Frankrijk heeft een voorstel gedaan om landen belasting te laten heffen over de in dat land gerealiseerde omzet, ongeacht waar die omzet boekhoudkundig wordt verwerkt. 

Koersontwikkeling

Als de politiek zich bemoeit met een dominant bedrijf is dat meestal geen goed nieuws voor beleggers. Naast de belastingmaatregelen is ook de mededingingsautoriteit actief bezig. De mededingingsautoriteit heeft Google onlangs een recordboete van 2,4 miljard opgelegd. En er loopt nog een aantal andere onderzoeken naar Google.

Tussen 2004 en 2013 lag Microsoft onder het vergrootglas van de autoriteiten. De koersontwikkeling van Microsoft is gedurende die jaren achtergebleven bij concurrenten.

Aandelen van de grote Amerikaanse IT-bedrijven hebben in het eerste deel van 2017 uitstekende rendementen behaald. De bedrijven hebben hun dominantie verder uitgebreid en zetten dit om in klinkende resultaten.

Beleggers moeten wel rekening houden met meer politieke inmenging. Nieuwe belastingmaatregelen zijn in de maak en de mededingingsautoriteiten zullen vaker optreden als de dominantie toeneemt. Dit kan de koersontwikkeling wel degelijk negatief beïnvloeden. 

Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze. Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht