Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
KPN mag weer gekocht worden!

KPN mag weer gekocht worden!

De wereldwijde beurzen zitten gevangen in een nauwe tradingrange. De VIX-index staat op de laagste niveaus sinds jaren en de markten maken zich op voor de Duitse verkiezingen die dit weekend zullen plaatsvinden. De polls wijzen erop dat Merkel aan het roer zal blijven en rondom de verkiezingen lijkt momenteel nog geen enkel vuiltje aan de lucht. 

Wellicht herinnert u zich nog de polls rondom Brexit en de verkiezingen in de VS. Clinton zou winnen en van een Brexit was absoluut geen sprake. Dit liep geheel anders. Toch lijkt het erop dat de belangrijkste economie van Europa in rustig vaarwater zal blijven. Sinds de verkiezingen van Macron in Frankrijk zien we dat men steeds meer pro-Europa is en dat is een goede ontwikkeling voor de financiële markten. 

We zien het ook terug in de euro/dollar-beweging, want de euro blijft netjes rond de 1,20 bewegen. Ik heb al een aantal keren aangegeven dat de dure euro wel nadelig kan zijn voor de exportpositie van de Europese bedrijven. De goedkope dollar zorgt er mede voor dat we ook deze week weer verschillende all time high’s zagen voor de Dow en de S&P 500.

AEX

Het technische plaatje van de AEX is erg saai en we bewegen al geruime tijd in een nauwe bandbreedte. Globaal zijn we aan het begin van het jaar fors opgelopen, zeg maar vanaf 475 naar 538 punten, om vervolgens tussen 505 en 532 al maanden zijwaarts te bewegen. In mijn eerdere columns heb ik al aangegeven dat de maanden augustus en september te boek staan als de minst goede van het jaar en dit gemeten over een periode van 30 jaar. 

De maanden november, december en januari zijn absoluut de betere. Mijn eindejaarskoersdoel is en blijft dan ook AEX 563 punten. Als we kijken naar de AEX-grafiek zien we weerstand op 528 en 532 en we hebben steun op 523, 518, 512 en 505 punten. Als de AEX boven 538 kan komen, is de zijwaartse consolidatieperiode voorbij en zal de uptrend gaan versnellen. Tot die tijd hoeven we niet veel te verwachten en denk ik dat de index op weg is richting 523 à 518 punten. Eerst even een stapje terug en dan richting eindejaar verder omhoog, is mijn idee.

KPN

De telecomsector was jarenlang booming en de sector waar je in moest zitten als je geld wilde verdienen. Tijdens de hoogtijdagen stond KPN in 2000 op 74 euro, dit was in maart 2000. In september 2001 noteerden we op 1,98 euro. Vervolgens kwam Ad Scheepbouwer aan het roer en schoot de koers omhoog richting 14 euro. Dit was in 2007. Tot en met 2011 zagen we KPN bewegen tussen globaal de 8 en 14 euro. 

Vervolgens zagen we in 2013 wederom een nieuwe bodem rond de 1,50 euro en bewegen we nu al jaren tussen globaal 2,50 en 3,00 euro. In 2016 zagen we even een opleving naar 3,70 euro, om vervolgens in februari van dit jaar rond de 2,50 euro weer een bodem neer te zetten. Nieuwe technieken en licenties kosten bij telecombedrijven meteen miljarden en de concurrentie is hevig. De 5G-frequenties worden in 2019 geveild.

De diverse waakhonden hebben er ook toe bijgedragen dat in Europa er steeds goedkoper gebeld kan worden, dat u zelf merkt als u op vakantie bent en de vaste verbindingen zijn door de opkomst van de mobiele telefonie een heel stuk minder geworden. KPN begeeft zich inmiddels ook in televisieland en daar liggen uiteraard hele mooie kansen met de nieuwe technieken die eraan zitten te komen. De jeugd van tegenwoordig kijkt ook steeds meer online via YouTube naar allerlei items en we zien dat de bekende YouTubers inmiddels miljoenen volgers hebben.

iPhone 8

Afgelopen week lanceerde Apple een drietal nieuwe toestellen, waarbij het paradepaard over de 1000 euro gaat kosten. Op zich opmerkelijk dat je een telefoon koopt die eigenlijk na één jaar al verouderd is en vervolgens niks meer waard is. Voor Apple is dit een miljardenbusiness.

Het zorgt er wel voor dat ook bij KPN de orders inmiddels binnenstromen en het aandeel KPN komt hierdoor steeds meer even in the picture te staan. Ik verwacht dan ook dat de koers de komende maanden verder omhoog kan waarbij we op korte termijn weerstand hebben op 3,20 euro en voor de langere termijn komt de 3,70 euro weer in het vizier.

Beijer heeft zakelijk calls PostNL, Shell. Privé heeft hij longposities in Shell, Ahold, PostNL en Aegon.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht