Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Jim Rogers: particuliere beleggers in indextrackers worden hard getroffen door komende klap op de beurzen

'ETF-beleggers krijgen dreun van ergste berenmarkt ooit'

Beleggers, zet u schrap. Er is een berenmarkt op komst die de "verschrikkelijkste" en "ergste" ooit zal zijn. Althans, dat beweert de succesvolle Amerikaanse investeerder Jim Rogers, meldt Marketwatch.

Vooral particuliere beleggers die hun geld in indextrackers hebben gestoken zullen hard worden getroffen door de komende klap op de beurzen, waarschuwt Rogers. De klap zal volgens hem worden veroorzaakt door de alsmaar oplopende schuldenberg in de wereldwijde economieën.

"Wanneer de berenmarkt er is, zullen veel mensen gaan denken: oh jee, ik bezit een ETF, en ze storten in elkaar. En ze gaan harder naar beneden dan elke andere activa. En de reden daarvoor is omdat iedereen ze bezit", aldus Rogers.

Net als veel andere beleggers maakt Rogers zich zorgen over de hoge waarderingen van obligaties en aandelen, en over de zogenoemde breedte in de markt, ofwel het aantal aandelen dat stijgt ten opzichte van het aantal aandelen dat daalt.

Kans in de huidige markt

Ondanks het naderende onheil op de financiële markten ziet Rogers echter ook één kans in de huidige markt. "Als iemand de tijd kan nemen om zich te concentreren op aandelen die niet in een ETF zitten, want er moeten fantastische kansen zijn in die aandelen, omdat ze genegeerd worden. Sommige moeten het wel heel erg goed doen. En niemand koopt ze, want alleen de indextrackers kopen aandelen."

Rogers heeft sowieso een voorkeur voor genegeerde en gehate markten - zoals de agrarische markt en Russische aandelen - en hij blijft een fan van Chinese aandelen. De in Singapore gevestigde investeerder bezit ook goud. Het edelmetaal wordt volgens hem op dit moment echter niet genoeg gehaat om te kopen en zal "heel erg duur" worden voordat de huidige opmars is afgelopen.

Het is overigens niet voor het eerst dat Rogers, die zijn fortuin verdiende met het beroemde Quantum-hedgefonds dat hij samen met George Soros beheerde, onheil predikt. Afgelopen zomer waarschuwde hij al dat de grootste financiële crisis van onze tijd binnen twee jaar zal komen.

Lees ook: 'Beurs lijkt op die van 1929, maar crash blijft mogelijk uit'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht