Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Pharming eindelijk omhoog

Pharming eindelijk omhoog

Het blijft saai op de financiële markten. De VIX-index blijft op zeer lage niveaus noteren en heel voorzichtig kabbelen we verder omhoog en dat is wel kenmerkend voor 2017.

Echte enorme bewegingen hebben we tot op heden nog niet gezien, maar desondanks staan de wereldwijde indices toch op mooie plussen. De koers-winstverhoudingen zijn de afgelopen periode stevig opgelopen en we staan aan de vooravond van de derdekwartaalcijfers. Deze zullen een stuk beter moeten zijn dan een jaar geleden en zullen de recente koersstijgingen moeten rechtvaardigen.

Deze week wordt het spits afgebeten door een aantal zakenbanken in de VS. Oktober wordt sowieso een spannende maand. De Fed zal meer duidelijkheid moeten verschaffen over een eventuele renteverhoging nog dit jaar, maar belangrijker voor de eurozone; wat gaat Mario Draghi doen met het huidige opkoopprogramma van 60 miljard euro per maand? Die vraag zal wellicht deze maand beantwoord worden en zal de markten eindelijk kunnen laten bewegen.

AEX naar hogere niveaus

De AEX is recent behoorlijk opgelopen nadat de euro vanaf globaal 1,21 teruggevallen is naar de huidige 1,17. Ik verwacht dat de euro het gapje tussen de huidige 1,17 en de 1,15 nog voor een deel zal gaan vullen en dat biedt dan hele mooie kansen om daarna een longpositie in te nemen op de euro/dollar.

Ik verwacht dat we in 2018 wat hogere niveaus gaan opzoeken met de euro en dit wordt mede ingegeven door het feit dat Trump zijn daadkracht toch wel in een rap tempo aan het verliezen is. Ondanks het feit dat de rente in de VS nog een keer wordt verhoogd, waardoor het voor beleggers wellicht aantrekkelijker is om het geld in dollars te houden, zie ik voor 2018 meer kansen in Europa dan in de VS. Europa is the place to be voor beleggers in 2018 en we mogen, met name in Amsterdam, nog steeds een inhaalslag gaan maken.

 

Nieuwe hoogtepunten

Waar Wall Street en bijvoorbeeld de Duitse DAX nieuwe all time high's neerzetten, is dat voor de AEX nog steeds heel ver weg. In september 2000 stonden we op 702 punten. Let wel, bij de DAX en ook op Wall Street wordt het dividend geherinvesteerd, terwijl die bij de AEX-fondsen worden uitgekeerd en daar zit een heel verschil in.

Technisch kijkend, zit de AEX nu al een aantal dagen gevangen tussen 538 als steun en 543 als weerstand. Zolang de AEX boven de 538 blijft op dagbasis, is het signaal long en mogen we verder omhoog. Als we kijken naar de weekgrafiek, is het van belang dat we niet meer onder de 505 komen. Mijn eindejaarskoersdoel blijft AEX 563 punten.

Biotechfondsen

Biotech is momenteel een hot item in Nederland en België. Biotechfondsen en overnames hebben in Nederland een heel mooi trackrecord. Tijdens een recent interview hier op Belegger.nl een maandje terug, gaf ik aan dat Ablynx op weg kon richting de 16 euro, toen nog rond de 12,50 euro. Inmiddels staan we alweer op 16 euro.

Galapagos heeft mijn koersdoel al een aantal keer gehaald en inmiddels heb ik mijn koersdoel verhoogd naar 92 euro. Een fonds dat eigenlijk jarenlang niet meedeed in de biotechhype, is Pharming. Het fonds heeft er een aantal keer heel slecht voor gestaan, maar recent heeft het een aantal positieve onderzoeksresultaten weten te halen met Ruconest. Tel daarbij op dat een concurrent van Pharming flinke leveringsproblemen heeft en hierdoor is de koers de afgelopen periode flink omhoog gegaan.

Hogere niveaus Pharming

Eigenlijk over geheel 2017 zien we dat de koers duidelijk is opgelopen en het technische plaatje flink is verbeterd. Het lijkt erop dat Pharming nu op weg is naar de oude top van midden 2008 rond de 0,92 euro. Technisch gezien is daarboven de weg vrij naar 1,20 euro zelfs.

Pharming heeft een heel lang trackrecord en bestaat al bijna 30 jaar en heeft de afgelopen jaren natuurlijk steeds nieuwe aandelen uitgegeven, waardoor er een enorme verwatering is ontstaan. Deze zomer heeft men de verkooprechten van haar belangrijkste medicijn Ruconest in de VS teruggekocht en is men voorlopig goed gefinancierd en is er dit jaar voor het eerst een kwartaal winst gemaakt. Kortom, na jarenlang in negatief terrein hebben bewogen, lijkt de zon weer te gaan schijnen voor Pharming en mogen we hogere niveaus verwachten.


Beijer heeft zakelijk positie in Aegon, PostNL, DSM, Shell en de AEX. Privé heeft hij longposities in Shell, Ahold, PostNL en Aegon.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. Dui, consumentenvertrouwen mei
    2. Rentebesluit Turkse Centrale Bank
    3. VS steunaanvragen - wekelijks
    4. VS economische groei Q1 def
    5. VS aanstaande woningverkopen maart
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht