Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Schäuble zet euro-collega's op scherp'

'Schäuble zet euro-collega's op scherp'

De financiële experts van de eurozone zijn zich ervan bewust dat er een nieuwe financiële crisis kan ontstaan en dat het schuldniveau en de liquiditeit nauwlettend in de gaten moet worden gehouden, meldt Cnbc.

"We weten dat er ooit een nieuwe crisis zal zijn", zei Klaus Regling, directeur van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), in een reactie op de waarschuwing van de vertrekkende Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble. "We hopen dat het niet te snel gebeurt", aldus Regling.

Nieuwe zeepbellen

Schäuble zette zijn collega's vlak voor zijn laatste eurogroep - de vergadering van Europese ministers van Financiën - nog even op scherp met zijn waarschuwing in de Financial Times voor een nieuwe financiële crisis.

Schäuble doelde daarbij vooral op de nieuwe zeepbellen die zijn ontstaan door het losse beleid van de centrale banken, die de afgelopen jaren miljarden in de markten hebben gepompt om de economie en de inflatie aan te jagen. 

"Het is waar dat in de Europese economieën de liquiditeit is toegenomen, en ik zou waarschijnlijk de bezorgdheid delen dat we de situatie nauwlettend moeten volgen", zei Harris Georgiades, de minister van Financiën van Cyprus.

Financiële schokken

De eurozone heeft wel maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat het gebied weerbaarder is tegen economische en financiële schokken. Tijdens een vergadering van de eurogroep in Luxemburg lieten de ministers van Financiën weten dat het ESM meer vergelijkbaar moet worden met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). 

Het plan is om het ESM en de Europese Commissie in de toekomst de financieringsprogramma's voor de redding van de EU-lidstaten te laten ontwerpen en te monitoren. Dit zou een officieel einde betekenen aan de beroemde Troika - een groep van drie internationale organisaties - die toezicht hielden over de reddingsprogramma's van de EU-landen.

Zie ook: Zo beschermt u uw portefeuille tegen een crash

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht