Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Fed-beleid belangrijkste risico voor financiële markten'

'Fed-beleid belangrijkste risico voor financiële markten'

De Amerikaanse Federal Reserve zou met zijn beleid de wereldwijde optimistische vooruitzichten voor de aandelenmarkten kunnen bedreigen. Dat zegt beleggingsstrateeg Jeffrey Schulze van Clearbridge, een onderdeel van vermogensbeheerder Legg Mason. 

Bijna een jaar na de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten, bevinden de financiële markten zich volgens Schulze in een 'unieke' situatie. De wereldwijde economie heeft het sinds 2010 niet meer zo goed gedaan en de Amerikaanse aandelenmarkten zitten op topniveaus, maar toch is het risico op een recessie minimaal, zegt Schulze.

Ook het wereldwijde plaatje is volgens Schulze het beste van de afgelopen tien jaar. Voor het eerst sinds de wereldwijde financiële crisis zitten alle 35 landen die door de OESO gevolgd worden op een groeitraject, terwijl de wereldwijde risico's in de loop van 2017 zijn vervlogen.

Beleggingskansen in Europa

Europa is ontsnapt aan een mogelijke populistische opstand en het extreem accommoderend monetair beleid blijft de voorwaarden in de eurozone soepel houden. De economische cyclus is in Europa minder ver gevorderd dan in de VS, wat volgens Schulze mooie beleggingskansen moet opleveren voor de volgende jaren. 

China moet zijn groeidoelstellingen op korte termijn zien te bereiken, terwijl het ook een beleid moet voeren om een groeipad op middellange termijn te realiseren. Maar het ontbreekt China niet aan groei-impulsen, hoewel men er dikwijls geen acht op slaat, zegt Schulze.

Alleen bij Fed belangrijk risico

Alleen bij de Fed bespeurt Schulze een belangrijk risico. "Als ze haar monetair beleid verstrakt, dan zorgt ze voor onzekerheid in de financiële markten op korte termijn. De Fed heeft namelijk heel wat ervaring met het verhogen en verlagen van de rente, maar niet met het minderen van haar balans." 

Van het opkopen van 1 biljoen dollar aan effecten zal de Fed overgaan naar het verkopen van effecten voor een zelfde bedrag. Dat grote aanbod zal door de markt geabsorbeerd worden, maar dat zal wellicht ten koste gaan van een hoger rendement.

Correctie Amerikaanse beurzen

Hoewel de meeste signalen momenteel positief zijn voor aandelen, staat de Amerikaanse aandelenmarkt volgens Schulze waarschijnlijk voor een correctie in de niet te verre toekomst. De S&P heeft namelijk de afgelopen veertien maanden geen 5%-daling meegemaakt en een correctie van 10% dateert van negentien maanden geleden. 

Volgens Schulze zit de markt echter nog niet tegen de top aan. "Onder beleggers heerst heel wat ongeloof over de veerkracht van de markt. Op het klassieke toppunt van een stierenmarkt zien we een brede deelname van retailbeleggers en ongevraagde aandelentips van taxibestuurders. Als gewone mensen over aandelen praten, dan is er niemand meer over om te kopen en verliest de markt haar momentum. Maar zover zijn we nog niet", concludeert Schulze.

Lees ook: BofA: deze 2 sectoren vormen reddingsboei voor beleggers

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht