Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Alles voor de cliënt?

Alles voor de cliënt?

Op 3 januari aanstaande treedt MiFID II in werking. Deze datum nadert met rasse schreden. Ook ik ben al een tijdje druk bezig met de voorbereiding hierop, want er verandert wel het een en ander. Of het allemaal ten goede is voor de cliënt? Daarbij kunnen de nodige vraagtekens worden gezet.

Bij Fintessa spelen we op alle veranderingen in regelgeving en de digitalisering in door heel bewust niches op te zoeken en, noodgedwongen, bepaalde dienstverlening niet meer aan te bieden. Met dit laatste doel ik vooral op het aanbieden van vermogensadvies. 

Vroeger konden beleggers kiezen uit execution only, advies en beheer. De tweede optie is in de loop der jaren steeds meer onder druk komen te staan, vooral bij banken. Met de komst van MiFID II wordt dit door de vereiste verslaglegging/documentatie en verhoogde aansprakelijkheid zo’n kostbare vorm van dienstverlening, dat dit niet langer rendabel kan worden aangeboden. Daarom heb ik vanaf volgend jaar alleen nog te maken met beheerklanten. Dat zijn meestal mensen die er zelf geen zin in of tijd voor hebben om zich met beleggen bezig te houden. Dat was bij de gemiddelde adviesklant anders…

Schijnzekerheid

Wat ook kostenverhogend werkt is dossiervorming. Al die gegevens die vastgelegd moeten worden! Paspoortnummers, LEI-nummers, wat was het beroep van de schenker/erflater? Wat was het adres van dat huis dat je 20 jaar geleden verkocht hebt? Et cetera. Er zit een hoop onzin tussen en het kost veel tijd van het personeel. Bovendien snapt de klant het ook niet, al die vragen. En daarbij creëer je alleen maar schijnzekerheid.

De niches worden opgezocht door ‘traditioneel’ vermogensbeheer te blijven aanbieden; ‘gewoon’ wereldwijd beleggen in ‘echte’ aandelen en obligaties. Dit wordt door steeds minder partijen gedaan. Veelal wordt er gekozen om vermogensbeheer aan te bieden in de vorm van ETF’s. Maar dit kan natuurlijk ook gewoon ingevuld worden door een robot/computer. Dat kan dan wel prettig zijn voor je personeelskosten, maar de klant is hier volgens mij niet mee geholpen. 

Deze vorm van dienstverlening versterkt bovendien het kuddegedrag en maakt de financiële markten gevaarlijker, volatieler. Bij enkele forse correcties in de afgelopen jaren hebben we gezien dat trackers de daling dieper maakten doordat er hele mandjes aandelen tegelijk op de markten gedumpt worden om maar de referentie-index bij te houden. Het is een neergaande spiraal. Bovendien zitten in die mandjes vaak ook aandelen die eigenlijk helemaal niet hoeven te dalen op het marktevent.

Beleggen van lijfrentes

Een andere niche die we opzoeken is die van het beleggen van lijfrentes, zowel in de opbouwende als in de uitkerende fase. De babyboomers die in het verleden deze lijfrentes afgesloten hebben (ze hadden ze eigenlijk helemaal niet nodig want ze bouwden destijds een zeer voordelig eindloonpensioen op met voorportaal en achterbalkon, maar de aftrek tegen 72% was wel erg lekker), zijn nu zo'n 30 à 35 jaar verder en nu expireren die kapitalen.

Veel aanbieders bieden slechts een uitkerende lijfrente aan op rentebasis. Maar die rente is nu erg laag en soms zelfs negatief. Het beleggen van dit lijfrentekapitaal kan dan een oplossing zijn. Veel van deze bezitters van een lijfrentekapitaal willen online kunnen shoppen naar een oplossing voor hun expirerende kapitaal. Want als je hiermee naar je vertrouwde assurantietussenpersoon gaat, ben je zo een paar honderd euro verder voor alleen maar een advies.

Ook een persoonlijke dienstverlening/maatwerk is een niche tegenwoordig. Immers, waar word je tegenwoordig nog te woord gestaan door je vermogensbeheerder? Waar kun je discussiëren over het beleggingsbeleid en waar wordt er nog rekening gehouden met en geluisterd naar je persoonlijke wensen? Juist…

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.