Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aziatische aandelen blijven aantrekkelijk gewaardeerd

Aziatische aandelen blijven aantrekkelijk gewaardeerd

Deze week bereikte de Amerikaanse indices opnieuw een recordstand. Als gevolg van de stijgende koersen is de waardering ook toegenomen. De twijfels over toekomstige rendementen nemen ook toe. Aziatisch aandelen zijn aanzienlijk lager gewaardeerd. Daarom wil ik vandaag stilstaan bij de waardering van aandelen uit de verschillende regio's en inzoomen op Aziatische aandelen.

Een bekende quote van Warren Buffett is: de prijs is wat je betaalt, de waarde is wat je daarvoor krijgt. De waardering is de verhouding tussen de prijs die men betaalt voor een bedrijf ten opzichte van de winst.

Bij een lage waardering koop je een aandeel relatief goedkoop ten opzichte van de verwachte winsten van het bedrijf. Naast de veel gebruikte koers-winstverhouding (K/W), kijken beleggers ook naar de verhouding tussen de koers en de boekwaarde van de bezittingen op balans. Het kopen van goedkope, laag gewaardeerde aandelen verhoogt de kans op een aantrekkelijk rendement.

Waardering verschilt per regio 

De koers-winstverhouding van een wereldwijd gespreide aandelenportefeuille was eind september bijna 21. De waardering verschilt per regio. Amerikaanse aandelen zijn met een K/W van ruim 23 het duurst. De waardering van Europese aandelen is een stuk lager met bijna 20.

Aandelen uit Azië en de opkomende markten zijn aanzienlijk lager gewaardeerd rond de 15. Ook gemeten in koers/boekwaarde zijn deze aandelen met 1,7 aanzienlijk goedkoper dan de 2,4 van de wereldwijde aandelen. De lage waardering van aandelen uit Azië en de opkomende markten maakt deze aandelen aantrekkelijk. 

Spreid je beleggingen

Naast de lage waardering hebben deze aandelen meer interessante aspecten. De economische groeiverwachting is in Azië en de opkomende markten hoger dan in andere regio's, maar schommelt ook meer.

Verder ontwikkelt de kapitaalmarkt zich tot een volwassen markt met een betere bescherming voor de aandeelhouders. Dit is een hobbelige weg met allerlei risico, maar uiteindelijk houdt de belegger hier rendement aan over. Om de risico’s te beheersen kun je het beste een goed gespreide portefeuille aanhouden via een ETF of een beleggingsfonds. 

De waardering van aandelen is een belangrijke maatstaf voor beleggers. De waardering wordt gemeten met behulp van de koers-winstverhouding. Door stijgende koersen is de waardering van aandelen wereldwijd toegenomen. Aandelen uit Azië en opkomende markten zijn aanzienlijk goedkoper dan het gemiddelde en zijn daardoor interessant voor beleggers. Het extra rendement gaat echter gepaard met meer risico. Spreid je beleggingen daarom goed. 

Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze. Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht