Word abonnee en neem Beursduivel Premium
'Trump strijkt opnieuw eer op voor aandelenrally'

'Trump strijkt opnieuw eer op voor aandelenrally'

Aan de kant analisten. De Amerikaanse president Donald Trump weet waarom de aandelenmarkten op historisch hoge niveaus staan. Het komt namelijk allemaal door Trump zelf, meldt Bloomberg.

Trump, die afgelopen weekend begon aan een rondreis door Azië, liet tijdens een toespraak aan boord van Air Force One weten: "De reden dat onze aandelenmarkt zo succesvol is, komt door mij. Ik ben altijd goed geweest met geld, ik ben altijd goed geweest met banen, dat is wat ik doe". Trump reageerde daarmee op het nieuwe recordslot van de S&P 500 index op vrijdag.

Het is niet de eerste keer dat de president de eer opeist voor de rally waarbij de Amerikaanse aandelen het afgelopen jaar met meer dan 20% zijn gestegen, maar het is wel de meest flagrante. Belastinghervormingen en de hoop op fiscale prikkels hielpen Amerikaanse aandelen vooruit in de nasleep van de verkiezingsoverwinning van Trump, maar de zekerheid dat de Republikeinen hun plannen kunnen doorzetten is sindsdien afgenomen.

Winstverwachtingen

Om de bewering van Trump te analyseren, helpt het om te onderzoeken hoe de winstverwachtingen zijn veranderd sinds hij werd verkozen. Daaruit blijkt echter dat de winstverwachtingen sinds de verkiezingen nauwelijks zijn gegroeid. 

De winst van de bedrijven uit de S&P 500 index bedraagt 129,40 dollar per aandeel in 2017 en 145,70 dollar in 2018, zo blijkt uit de analistenverwachtingen. Vier dagen voor de presidentsverkiezingen in november vorig jaar waren de voorspellingen min of meer gelijk: 131,30 dollar voor 2017 en 146,40 dollar voor volgend jaar.

Wanneer je gelooft dat de winst de aandelenkoersen drijft, dan heeft Trump dus eigenlijk niet veel bijgedragen aan de rally. Tegelijkertijd zou de president echter wel kunnen beweren dat onder zijn beleid de winsttaxaties van vorig jaar niet zijn verlaagd. En dat is op zichzelf een prestatie.

Analisten, die hun jaarlijkse winstprognoses in de loop van het jaar vaak verlagen, hebben hun taxaties voor dit jaar het minst neerwaarts bijgesteld in meer dan vijf jaar. En de S&P 500 index wordt momenteel verhandeld voor 21,8 keer de winst, tegen 20 keer vóór de verkiezing van Trump.

Wereldwijd macroherstel

"De Amerikaanse bedrijfswinsten hebben dit jaar de verwachtingen overtroffen, en ik denk dat het wereldwijde macroherstel de Amerikaanse en de wereldwijde aandelenmarkten heeft doen stijgen", zei Thomas Kwan, chief investment officer bij Harvest Global Investments in Hongkong. 

Met betrekking tot de rol van het Witte Huis stelde Kwan dat "het er nu op lijkt dat ze niets zullen doen of dat er een kleine belastingverlaging zal komen, maar in termen van ander beleid ziet het er niet naar uit dat er een duidelijk effect zal zijn op de Amerikaanse economie of markten".

Tijdens een persconferentie met de Japanse premier Shinzo Abe in Tokio op maandag wees Trump ook op de versoepeling van de regelgeving als een van de redenen dat de Amerikaanse aandelenmarkt "zich gedraagt zoals het zich gedraagt". Hij vermeldde ook economische prestaties sinds zijn verkiezing, waaronder het creëren van miljoenen banen.

Lees ook: Drie aandelen voor Warren Buffett-fans

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht