Word abonnee en neem Beursduivel Premium
'Deze chipaandelen zijn ondanks de rally nog steeds aantrekkelijk'

'Deze chipaandelen zijn ondanks de rally nog steeds aantrekkelijk'

De aandelen van chipbedrijven hebben dit jaar de bredere markt gemakkelijk verslagen omdat deze bedrijven profiteren van industrieën die zichzelf transformeren in een nieuw technologisch tijdperk. Toch is er nog genoeg waarde te vinden in de halfgeleiderbranche als je weet waar je moet zoeken, zegt columnist Philips van Doorn van MarketWatch.

Aandelen van Micron Technology zijn het afgelopen jaar met 159% gestegen, maar het is nog altijd het goedkoopste halfgeleideraandeel in de PHLX Semiconductor Index op basis van de koers-winstverhouding. Ook is het bedrijf samen met Intel en Lam Research nog altijd goedkoper dan het gemiddelde van de S&P 500-index. 

Chipbedrijven volatieler dan S&P 500

Wanneer het totale rendement van de PHLX Semiconductor Index in de afgelopen vijf jaar wordt vergeleken met de S&P 500, dan blijkt dat de chipaandelen volatieler waren dan de S&P 500 tijdens de terugval van de markten in oktober en november 2014, de zomer van 2015, begin 2016 en juni 2017. Maar het totale vijfjaarlijkse resultaat spreekt voor zich. De halfgeleiders deden het veel beter dan de markt en het geduld van investeerders tijdens de dalingen werd ruimschoots beloond.

Aandelen in de PHLX Semiconductor Index worden verhandeld tegen 23,1 keer de winst van de afgelopen twaalf maanden, terwijl de S&P 500 wordt verhandeld tegen 21,6 keer de gerapporteerde winst. Beide koers-winstverhoudingen staan op relatief hoge niveaus, maar beide worden volgens Van Doorn ook ondersteund door recordwinsten en een versnelde economische groei in de VS.

Wanneer wordt gekeken naar de koers-winstverhouding op basis van de winstverwachting voor de komende twaalf maanden, dan ziet het plaatje er anders uit. De PHLX Semiconductor Index wordt dan gewaardeerd op 17,3 keer de winstverwachting voor de komende twaalf maanden en de S&P 500 op 18,1 keer. Van Doorn onderschrijft dat deze waarderingen zijn gebaseerd op schattingen, maar wijst erop dat de bedrijven uit de S&P 500 in ongeveer 70% van de gevallen de verwachtingen kwartaal na kwartaal overtreffen. 

"Dit alles maakt het duidelijk dat de chipbedrijven als groep een betere waarde hebben dan de bredere markt", concludeert Van Doorn. "En dit idee wordt versterkt door een ongelooflijke winstgroei."

Bedrijven die deel uitmaken van de PHLX Semiconductor Index verdienden 52,95 dollar per aandeel in de afgelopen twaalf maanden. Dat is 45% meer dan de 36,52 dollar per aandeel in de voorgaande twaalf maanden. De winst van de S&P 500 steeg in de afgelopen twaalf maanden met 8% tot 114,82 dollar per aandeel, van 106,48 dollar per aandeel in de voorgaande twaalf maanden.

Investeren in halfgeleiders

Een manier om te investeren in de gehele PHLX Semiconductor Index is via de iShares PHLX Semiconductor ETF. Op die manier kan breed worden geïnvesteerd in de sector voor de lange termijn. Voor de meeste beleggers zal een langetermijnvisie ook het beste zijn gezien de perioden van verhoogde volatiliteit in de sector. 

"Je moet voor meerdere jaren toegewijd zijn, mogelijk meer aandelen bijkopen tijdens de onvermijdelijke terugtrekkingen van de markt, maar zeker niet in paniek raken", aldus Van Doorn. 

Er zijn ook andere chip-ETF's, waaronder enkele die long of short gaan op de PHLX Semiconductor Index, ofwel die speculeren op een stijging of daling van de index. Maar de gemiddelde belegger speelt met vuur met een hefboom of short ETF, waarschuwt Van Doorn.

Van de dertig bedrijven die deel uitmaken van de PHXL Semiconductor Index zijn bij zes bedrijven de koers-winstverhoudingen, op basis van toekomstige winsten, gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Bij zeventien bedrijven ligt de koers-winstverhouding onder de waardering van 18,1 keer de winstverwachting voor de komende twaalf maanden van de S&P 500.

Lees ook: 'Beurzen zitten in de verlenging'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht