Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Hoe kunt u uw vermogen beschermen? (deel II)

Hoe kunt u uw vermogen beschermen? (deel II)

Aandelen zijn voor beleggers de populairste beleggingsinstrumenten. Niet in de laatste plaats vanwege het hoge verwachte rendement. Maar aandelen hebben ook een hoog risico. Ik schrijf een serie columns over het beschermen van uw vermogen tegen koersdalingen. Deze column is de tweede en gaat over het gebruik van aandelenfactoren.

Factorbeleggen

Eén methode om uw vermogen te beschermen is door te beleggen in aandelen met specifieke kenmerken. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat aandelen die minder hard dalen bij een beurscrash, specifieke kenmerken delen. Deze kenmerken noemen we ook wel factoren.

Wetenschappelijke onderbouwing

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar factoren. Zo is aangetoond dat aandelen met onderstaande kenmerken historisch gezien een lager risico hebben, minder beweeglijk zijn en beter blijven liggen tijdens dalingen van de beurs. Uiteraard bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst, maar het geeft wel een goede indicatie. 

Kenmerken van minder risicovolle aandelen:

  • Lage koersbewegelijkheid
  • Hoge winstgevendheid
  • Lage schulden 
  • Sterke concurrentiepositie

In de praktijk

Het is niet gemakkelijk om zelf een portefeuille van aandelen samen te stellen met aandelen die uitblinken op bovenstaande kenmerken. Het vergt veel inzicht in data van de onderliggende beleggingen en kennis van de effectenmarkten. Aanbieders van beleggingsfondsen en ETF's nemen dit voor u uit handen.

Vooral low volatility-fondsen voldoen aan bovenstaande kenmerken, maar ook kwaliteitsaandelen zijn in de regel minder risicovol. Door de schaalgrootte van de fondsaanbieders zijn de extra kosten relatief laag.

Resultaat

Beleggen in low volatility en kwaliteitsaandelen zorgt op lange termijn meestal voor een lager risico, zonder dat dit leidt tot een veel lager rendement. Dat heeft jarenlang empirisch onderzoek inmiddels aangetoond. U belegt in aandelen, dus de inleg blijft wel schommelen en kan minder waard worden. Maar elke verbetering, kan op lange termijn een groot verschil maken.

Lees ook: Hoe kunt u uw vermogen beschermen? (deel I)
Lees ook: Hoe kunt u uw vermogen beschermen? (deel II)
Lees ook: Hoe kunt u uw vermogen beschermen? (deel III)
Lees ook: 
Hoe kunt u uw vermogen beschermen? (deel IV)

Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze. Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht