Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
ArcelorMittal: Buy on the dips

ArcelorMittal: Buy on the dips

De markten zitten momenteel in een consolidatieperiode op een iets lager niveau, die geheel past bij dit jaargetijde. Bedrijfsresultaten zijn voor het merendeel gepubliceerd en dividend wordt uitgekeerd en dit zorgt voor een milde terugval op de wereldwijde financiële markten, alhoewel men zich op Wall Street daar niks van aantrekt.

Wij noemen dit fenomeen de Sinterklaasdip. Eind november, begin december even een dipje wat in mijn ogen een mooie koopkans is voor een verwachte eindejaarsrally naar mijn koersdoel van 563 punten.

Shell

Het nieuws dat het Noorse staatsfonds voor 30 miljard aan oliefondsen gaat verkopen, zorgt voor een dip in de olieprijs en bij de oliegerelateerde fondsen. Shell, één van mijn favorieten die ik ook persoonlijk in bezit heb, maakte een topje op 28,25 euro en is mede op dit nieuws teruggevallen naar de huidige 26,40 euro. In mijn ogen een mooi koopmoment. 

Technisch gezien hebben we de top van 06 januari op 26,86 doorbroken en is er nu ruimte om verder op te lopen naar mijn eerste koersdoel op 29,60 euro en hierna is er zelfs ruimte naar de oude top van september 2014 op 31,12 euro. Kortom, ik blijf zeer positief voor de oliegerelateerde fondsen, mede omdat ik verwacht dat de olieprijs verder blijft aantrekken richting de 70 dollar.

AEX

Het technische plaatje van de AEX blijft er goed uit zien. We hebben steun op 538 en 532 punten, weerstand zien we op 543, 548 en 553 punten. Ik blijf van mening dat we de komende weken verder omhoog kunnen richting mijn koersdoel van 563 punten, de oude top van 2007. Afgelopen vrijdag gaf ik een masterclass tijdens de Beleggersfair. De zaal was uitverkocht en meer dan 600 mensen waren met name benieuwd naar de koersdoelen van de AEX voor de komende periode. 

Een veelgestelde vraag was of de AEX ooit nog naar de 702 zal gaan, de alltime high. Ik verwacht wel dat dat gaat gebeuren en dat we binnen 24 maanden dit gaan opzoeken. De DAX staat wel op all time high-niveaus, maar dat heeft ermee te maken dat het dividend niet wordt uitgekeerd, wat bij de AEX fondsen wel het geval is. Bij de DAX wordt dit geherinvesteerd. 

ArcelorMittal

De afgelopen jaren heb ik het koersdoel van ArcelorMittal meerdere keren verhoogd en het aandeel was de beste performer van 2016. In dit jaar hebben we een reverse split gezien. In mei kreeg u voor drie aandelen één nieuw aandeel terug. Het aandeel noteerde toen rond de 7 euro en ging dus verder rond de 21 euro. Vervolgens zagen we door winstnemingen en terugval richting 17,70 en hierna zien we vanaf juli een duidelijk herstel waarbij een hoogtepunt werd bereikt op 25,91 euro. 

Wij denken dat er nog meer in het vat zit en dat we in 2018 op weg kunnen richting de 28 euro. Als u kort op de bal wilt spelen, kunt u nu bijvoorbeeld wat call opties kopen, wat ik ook heb gedaan, voor een verwachte stijging richting eindejaar naar 26 euro. Recent hebben we gezien dat de omzet bij ArcelorMittal aan het aantrekken is en dat men ook nog eens een keer het staal tegen een betere prijs weet te verkopen. Gezien de positieve kasstromen is de algemene marktverwachting ook dat men de schulden verder zal afbouwen in 2018 en dat is ook positief.

Beijer heeft zakelijk positie in Altice, Fugro, PostNL, VIX. Privé heeft hij longposities in Shell, PostNL en Aegon.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht