Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Word schandalig rijk met bitcoins

Word schandalig rijk met bitcoins

In mijn laatste bijlage schreef ik over de knappe beursrendementen van 2017 (+10% gemiddeld) en de nog hogere scores van de modelportefeuilles (+20% gemiddeld). Na amper tien beursdagen noteert de modelportefeuille 'België' op de eerste plaats met een stijging van - jawel - +17% sinds 1 januari. De Bel 20 noteert over dezelfde periode aan +4%.

Mijns inziens zijn dit soort beleggingen een enorme meevaller voor een beleggingsportefeuille in het algemeen.

Toch beantwoorden dergelijke rendementen niet aan ieders verwachtingen. Ik leid dit af door het aantal vragen over bitcoins. Van zodra de bitcoin doorheen de 10.000 dollar knalde stegen het aantal mails en telefoons met vragen over gelijkaardige munten exponentieel. Voldoende redenen om daar via deze bijdrage even bij stil te staan.

Welke richting?

Het antwoord dat de bitcoin nog sterk gaat stijgen of terug gaat dalen kan ik niet geven. Uiteraard is de kans op een daling veel groter sinds dat professionelen futures kunnen verhandelen op bitcoins. Voor de meesten wordt dit als positief gezien. Mijns inziens is dat negatief vermits voorheen niemand short kon gaan.

Vanaf heden valt er dus in beide richtingen geld te verdienen. En professionelen verkiezen de eenvoudigste richting…

Als belegger kunt u in iets geloven. In de toekomst van marihuana, van cybertechnologie en nog in vele andere zaken. Ook bitcoins horen daarbij.

Enerzijds zullen een paar enkelingen succesvol presteren maar anderzijds gaan de meesten onderuit. Uw slaagkans in dergelijke toekomstige technologieën is relatief klein.

Tenzij men stalen zenuwen heeft én heel veel geluk, dan is het vanzelfsprekend dat maar een zeer beperkt gedeelte van de portefeuille in dergelijke materie geïnvesteerd kan worden.  

Besluit: Loont het de moeite om veel tijd en energie te steken in sectoren met kleine slaagkans en beperkt kapitaal óf is het beter aandacht te schenken aan sectoren die beter presteren en die een waaier van kanshebbers aanbieden?

Paul Gins is een veel gevraagd spreker en docent aan de EHSAL Management School in Brussel. Naast columns voor Beursduivel.be en Belegger.nl schrijft Gins voor de Vlaamse Federatie van Beleggers en is hij zaakvoerder voor CompuGraphics nv. Daarnaast is hij de uitgever van TransStock en Beursgrafiek.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht