Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Geen veilige havens meer in China'

'Geen veilige havens meer in China'

Beleggers werden er deze week aan herinnerd hoe snel hun posities kunnen draaien in China, waar de uitverkoop in large-caps en banken ongeveer 660 miljard dollar heeft weggevaagd aan waarde van Chinese aandelen.

Ook de yuan, die sinds de verrassende devaluatie in 2015 juist weer meer als een veilige haven werd gezien door Chinese investeerders, moest het ontgelden.  

De Chinese munt zakte donderdag 1,2% en was daarmee wereldwijd de slechtst presterende valuta, meldt Bloomberg. Slechter dan verwachte gegevens over het Chinese handelsoverschot braken de veerkracht van de yuan, die deze week juist de verrassende rol van een veilige haven leek op te nemen. 

Sneeuwbaleffect

Beleggers lijken dan ook nog maar weinig over te hebben om te schuilen in het land, waar de marktdalingen de gewoonte hebben om een sneeuwbaleffect te veroorzaken. Chinese staatsobligaties bieden weinig geruststelling en zelfs grondstoffen voelen de neerwaartse druk. 

Agressief winst nemen

Het vooruitzicht van de seizoensgebonden krappere liquiditeit vóór de vakantieperiode van het Chinese Nieuwjaar maakt de situatie volgens Stephen Innes van investeringsbedrijf Oanda Corp nog zorgelijker. "Mensen nemen agressief winst," zei Innes. "Ze willen gewoon risico's afwikkelen en geld opnemen. De daling van Chinese aandelen in de afgelopen paar dagen heeft zeker invloed gehad op de valuta."

Sterk begin van het jaar

De Chinese markten begonnen het jaar sterk. De yuan steeg meer dan andere valuta in Azië en de Shanghai Composite Index steeg in januari bijna elke dag. Tekenen van oververhitting staken echter snel de kop op. De waarderingen van Chinese aandelen in de sectoren energie, banken en consumentengoederen bereikten afgelopen maand allemaal 'overkochte' niveaus. Deze aandelen werden in de afgelopen drie dagen dan ook het hardst getroffen. 

Beleggers blijven wereldwijd risicovolle posities afbouwen, ondanks oproepen om de dip te kopen. De uitverkoop op de beurzen test ook de vastberadenheid van China's 'nationale team', zoals de door de staat gesteunde fondsen worden genoemd, om in te stappen en de markten stabiel te houden. Tot nu toe zijn er weinig tekenen van steunaankopen van het 'nationale team' en lijkt de Shanghai Composite voor het eerst in 742 dagen op een correctie af te stevenen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht