Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Is goud nog een veilige haven?

Is goud nog een veilige haven?

Voor atleten die deelnemen aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang is het behalen van goud de grootste droom. Maar voor beleggers die op zoek zijn naar een veilige haven is het niet zo eenvoudig, schrijft Yahoo! Finance.

Nu de Amerikaanse beurzen twee van de slechtste weken in jaren achter de rug hebben beginnen veel beleggers zich af te vragen of hun geld beter zou worden besteed aan een 'veilige' investering zoals goud.

Achtbaan

Het laatste jaar was een redelijke achtbaan voor goud, en Scott Clayton, senior analist bij TSINetwork.ca, is er niet van overtuigd dat goud nog de veilige haven is waar het edelmetaal van oudsher voor aan wordt gezien.

"Het lijkt erop dat alle weddenschappen van tafel zijn ten aanzien van de vraag of goud een veilige haven is of ooit echt is geweest in tijden van volatiliteit op de aandelenmarkt", aldus Clayton.

Stephen Lingard, portefeuillemanager bij Franklin Templeton, stelde dat zijn bedrijf momenteel geen goud in de portefeuille opneemt, omdat ze denken dat er andere opties zijn die aandeleninvesteringen beter in evenwicht houden.

Andere defensieve beleggingen

"Goud is geen goede defensieve investering", zei Lingard. Volgens hem is beter om zich te richten op andere investeringen die waardevol zijn in tijden van hoge volatiliteit.

Beleggers die op zoek zijn naar defensieve beleggingen kunnen volgens hem beter kijken naar obligaties, contanten of defensieve valuta's zoals de Zwitserse frank, Japanse yen, euro of zelfs de Amerikaanse dollar.

Goud doet het niet goed bij hogere rente

"Toen we de financiële crisis ingingen, daalde de reële rente en piekte goud", aldus Lingard. Maar goud presteert volgens hem niet zo goed in een omgeving met rentetarieven van 3% of meer.

Door te beleggen in goud gokken beleggers er dus ook op dat de rentetarieven laag blijven. Als de rente laag blijft dan kan goud volgens Lingard een waardevolle investering zijn, maar naarmate de rentes omhoog gaan, wordt goud minder aantrekkelijk.

Wel waardevol

Ryan McKay, grondstoffenstrateeg bij TD Securities, is het daar niet mee eens en vindt dat goud nog altijd een waardevolle investering is, vooral als je op lange termijn wilt investeren."Goud zal waarschijnlijk een paar dollars verliezen, maar het zal in de toekomst sterker worden", aldus McKay.

McKay verwacht dat de prijs van goud relatief laag zal blijven tot medio 2019, waardoor het nu een goed moment is om te kopen en te wachten tot de prijs uiteindelijk omhoog gaat.

"Goud is niet gecorreleerd met andere factoren zoals de aandelenmarkt en de schuldmarkt, die zich historisch gezien op een vrij hoog niveau bevinden. Als de zaken echt slecht gaan, zal de goudprijs gaan stijgen", aldus McKay.

Goudaandelen versus fysiek goud

Beleggers kunnen fysiek goud kopen, maar een beter alternatief kan zijn om te kijken naar goudaandelen. Gouddelvers en -producenten hebben in de afgelopen drie tot vier moeilijke jaren de broekriem aangehaald en dit heeft volgens Lingard wel tot meer efficiëntie en productiviteit geleid.

Aangezien de goudprijzen nog steeds relatief hoog zijn, en de delvers en producenten efficiënter opereren, biedt dat een kans voor beleggers om een beter rendement te behalen.

Lees ook: Goud in belangstelling bij beleggers

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 24 april

    1. IBM Q1-cijfers
    2. Meta Q1-cijfers
  2. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht