Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Dividend en Shell

Dividend en Shell

De financiële markten maken zich op voor het rentebesluit van de Fed en de grote vraag is nu, komen er 3 of 4 renteverhogingen in 2018? Powell is de opvolger van Janet Yellen en de vraag daarbij is natuurlijk: wat zal zijn beleid worden? Yellen was redelijk afwachtend en voorspelbaar, net zoals Ben Bernanke en Alan Greenspan. Algemeen wordt aangenomen dat Powell dit ook zal zijn, maar spannend is het zeker. 

Rente en beleggen zijn nauw aan elkaar verbonden. Immers, hoe hoger de rente is die u van de bank zult ontvangen, hoe minder risico u op de financiële markten zult nemen. Waar ligt nu het omslagpunt? Dat zal voor de ene belegger op 5% rendement liggen en voor de andere belegger wellicht op 10% of hoger. Historisch gezien leveren aandelen nog steeds altijd het beste rendement op, ondanks alle pieken en dalen.

AEX

Het technische plaatje van de AEX is redelijk neutraal en we zitten gevangen in een tradingrange tussen globaal 530 en 538 punten. In de daggrafiek ligt er nog een gap richting de 550 punten. Zodra we daar boven komen, gaan alle seinen weer op groen en komt mijn koersdoel van 609 punten weer in het vizier. 

Tot die tijd moeten we zeker voorzichtig zijn. De markten zijn momenteel nerveus omdat Trump in de VS er toch wel een zooitje van maakt. De ene topadviseur is nog niet vertrokken, of het ontslag van de volgende wordt alweer aangekondigd. Het grote lek bij Facebook werkt natuurlijk ook niet echt in het voordeel van Trump. Dan zijn het weer de Russen, nu is het weer Facebook, aan alle kanten hoor je geluiden van manipulatie rondom Trump. 

Zolang de AEX beweegt tussen 530 en 540, is het voorzichtig handelen. Onder de 528 vallen we terug naar 516 en onder de 516 is er ruimte naar de 505 punten.

Shell

Shell en dividend zijn al jaren nauw aan elkaar verbonden. Shell en de olieprijs zijn uiteraard ook zeer nauw aan elkaar verbonden. Zodra de olieprijs onder druk komt te staan, komt altijd weer hetzelfde naar voren, het dividend van Shell is niet houdbaar.

Toch heeft Shell een reputatie hoog te houden en dat doet men ook. Met de huidige koers van 25,30 euro, is het dividendrendement bijna 6% en dat is natuurlijk meer dan uitstekend. 

Ik verwacht dat de olieprijs op korte termijn weer naar 70 dollar zal gaan en zodra we boven de 70 dollar uitbreken, de uptrend van de Brentoil zal gaan versnellen richting de 80 dollar. Een stijgende olieprijs zal een boost geven aan de ontwikkeling van het aandeel Shell en ik verwacht dan ook dat we op korte termijn weer op weg kunnen naar de oude top die we in januari nog zagen, op 29,10 euro. 

Deze top werd ook in 2015 nog bereikt. Hierboven is de weg vrij naar de top van september 2014 op 31,15 euro. De strategie bij Shell is dan ook buy on the dips.

Beijer heeft zakelijk positie in Aegon, BAM, PostNL, VIX en KPN. Privé heeft hij longposities in Ahold, PostNL en Aegon.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht