Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bescherming tegen hackers

Bescherming tegen hackers

Het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WIV), Cambridge Analytica dat op slinkse wijze gebruik maakt van de gegevens van meer dan 87 miljoen Facebook-gebruikers, de voortdurende berichtgeving over de vermeende Russische beïnvloeding van westerse verkiezingen... Het zijn allemaal exponenten van een wereld waarin de behoefte aan meer digitale veiligheid steeds verder toeneemt.

Steeds meer bedrijfstakken, waaronder onder andere de automobiel-, de financiële en de industriële sector, verplaatsen hun activiteiten naar de cloud. Of ze kiezen voor Internet of Things (IoT)-oplossingen om hun productie en dienstverlening te stroomlijnen. Hiermee neemt ook de onveiligheid, het cyberrisico, toe. Het feit dat de vijf grootste technologie-aandelen, Apple, Microsoft, Amazon, Facebook en Alphabet, samen 13 procent uitmaken van de S&P 500 is een afspiegeling van de wereld waarin we leven.

Bedreigingen op enkele clicks afstand

De wereld raakt steeds meer verbonden via het internet. Hoewel de technologische vooruitgang een hogere productiviteit en bijkomende voordelen voor zijn gebruikers met zich meebrengt, zijn er ook in toenemende mate bedreigingen op slechts een of enkele clicks afstand. Geen enkele technologie, hoe geavanceerd ook, is volledig bestendig tegen fouten van gebruikers en dat betekent dat er altijd zwakke plekken en kwetsbaarheden zullen zijn. Criminelen waren vroeger ongeschoren types met zwarte zonnebrillen, tegenwoordig zijn het getalenteerde hackers.

De opkomst van IoT heeft tot gevolg dat er inmiddels bijna 20 miljard verbonden apparaten zijn en dat is nog maar het begin. Met deze hyperconnectiviteit zijn de bankrekening, de mobiele telefoon, de (zelfrijdende) auto, TV, verkeersborden, energiecentrales, luchtvaart, raketten, satellieten en medische apparatuur kwetsbaar. Zelfs de grootste ons nu bekende data breaches vallen in het niet bij wat er mogelijk is wanneer kwaadwillenden of onzorgvuldigen deze connectiviteit op de een of andere wijze zouden bedreigen. 

Mogelijke gevaren zijn er genoeg. Denk bijvoorbeeld aan het volledig verliezen van controle over een auto (het hoeft nog niet eens een zelfrijdende te zijn) of terroristen die toegang verkrijgen tot een nucleaire centrale of een geautomatiseerd luchtvaartsysteem. De economische kosten kunnen enorm zijn. Door onderzoeksbureaus werden de kosten van cyberattacks in 2016 geschat op 450 miljard dollar. 

Slecht voorbereid

Burgers, bedrijven en overheden zijn volgens ingewijden slecht op deze situatie voorbereid. Stel je eens voor, een simultane hack van een paar honderd auto’s van een bepaald merk met verkeersongelukken tot gevolg. De koers van het aandeel zou het niet overleven. De ratrace tussen de bestrijders en de digitale criminelen, het beschermen van de vaak niet in geld uit te drukken privacy en de miljarden die bedrijfsleven en overheden daarvoor moeten investeren in een veiliger wereld. Miljarden die tot biljoenen zullen oplopen.

Daarom lijkt een belegging in bedrijven actief in de cyber security geen slecht idee. 

Angst verkoopt

Toegegeven, de meeste van deze aandelen zijn niet goedkoop, maar angst verkoopt. En het merendeel van deze bedrijven is in omvang nog niet zo groot. Er liggen dus zeker overnemende partijen op de loer. De toenemende digitalisering van de wereld zal dit alleen maar verder ondersteunen. Iedere dip lijkt binnen een goed gespreide portefeuille voor de belegger met een wat langere horizon dan ook een uitgelezen koopmogelijkheid.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht