Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Einde bullmarkt door Trump?

Einde bullmarkt door Trump?

Sinds de eerste tweets van Donald Trump over handelstarieven schommelen de aandelenkoersen sterk. Inmiddels hebben de Verenigde Staten en China over en weer handelstarieven ingesteld.

Wat is de impact van dergelijke importtarieven op de internationale handel en economische groei? Hoe waarschijnlijk is het uitbreken van een handelsoorlog? En wat zijn de (potentiële) gevolgen van deze ontwikkelingen voor de belegger? 

Welke rol speelt internationale handel?

Internationale handel maakt het mogelijk dat landen zich gaan specialiseren in producten die zij het best of goedkoopst kunnen aanbieden. Door deze specialisatie ontstaan schaalvoordelen waardoor wereldwijd kosten afnemen en efficiëntie toeneemt. Hierdoor is de wereldwijde welvaart in de afgelopen jaren verhoogd. 

Dit betekent overigens niet dat elk individu hierdoor beter af is. De inkomensverdeling kan namelijk schever worden, waardoor sommige groepen zelfs slechter af zijn ondanks de algemene welvaartstoename.

Waarom importtarieven? 

Importtarieven zijn overheidsmaatregelen om de binnenlandse markt aantrekkelijker te maken. Wanneer de Verenigde Staten bijvoorbeeld een tarief op de staalprijzen vanuit China leggen, wordt Chinees staal duurder voor Amerikaanse afnemers. Omdat de hogere kosten niet gelden voor Amerikaans staal zullen Amerikaanse staalbedrijven meer orders ontvangen wat vervolgens positief kan uitpakken voor de Amerikaanse werkgelegenheid en economie.

Voorwaarde is wel dat deze voordelen voor de werkgelegenheid opwegen tegen de hogere staalkosten. De Chinese staalprijs vóór de heffingen was namelijk goedkoper dan die van het Amerikaanse staal. Ook is het voor de doeltreffendheid van importtarieven van belang dat de handelspartner niet met tegenmaatregelen komt.

Als China tarieven heft op Amerikaanse producten neemt de export van Amerikaanse bedrijven weer af met negatieve gevolgen voor de Amerikaanse economie en werkgelegenheid. Als dit negatieve effect het voordeel van de staalheffing teniet doet, is het effect van de importheffing op de Amerikaanse economie nihil. Omdat de concurrentie is afgenomen, stijgen de prijzen waarschijnlijk en is de consument uiteindelijk slechter af. 

Wat is de impact?

De wederzijdse heffingen bedragen momenteel met 50 miljard dollar slechts 0,2% van het Amerikaanse bruto binnenlands product (BBP). De heffingen zijn daarmee dus nog relatief klein. De impact kan echter snel toenemen wanneer deze ontwikkelingen uitmonden in een volwaardige handelsoorlog.

Een handelsoorlog kan er toe leiden dat economische groeiverwachtingen voor de lange termijn naar beneden moeten worden bijgesteld. Deze groeiverwachtingen zijn van belang voor toekomstige bedrijfswinsten en daarmee uiteindelijk ook aandelenkoersen. Daarom reageerden de beurzen zo heftig.

Hoe waarschijnlijk is een handelsoorlog?

Hoewel de laatste tijd van beide kanten met handelsmaatregelen worden gedreigd, is het nog maar de vraag of het echt tot een handelsoorlog zal komen. De Verenigde Staten hebben eerder importtarieven geheven op Chinees staal in 2002. Dit heeft met een verlies van 200.000 Amerikaanse banen geen positieve impact gehad op de Amerikaanse economie.

Een handelsoorlog heeft normaal gesproken negatieve consequenties voor alle betrokken partijen en lijkt daarom geen logisch scenario. Gegeven de onvoorspelbaarheid van de politieke machthebbers kunnen we een handelsoorlog echter niet uitsluiten en als het gebeurt, is de impact groot. Daarom houden wij de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze. Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht