Morningstar: Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde largecap-aandelen | Beursduivel.be

Morningstar: Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde largecap-aandelen

Door Belegger.nl op 15 mei 2018 om 14:00 | Views: 6.348

Morningstar: Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde largecap-aandelen

De meest interessante koopjes zijn momenteel te vinden in de sector consumptiegoederen. Dat blijkt uit het maandelijkse overzicht van aantrekkelijkst gewaardeerde largecap-aandelen wereldwijd van Morningstar. AEX-zwaargewichten ING en Shell moeten het veld ruimen.

Aandelen zijn in april per saldo iets duurder geworden. Desondanks zien Morningstar-analisten zien nog steeds interessante beleggingskansen.

Een selectie van deze aandelen is opgenomen in de zogeheten Large Cap Global Core Pick List. Deze bedrijven hebben volgens de fondsenspecialist concurrentievoordelen voor de lange termijn en zijn daarnaast ondergewaardeerd.

De lijst wordt gedomineerd door Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die worden verhandeld op Wall Street. Maar er komen ook Europese bedrijven in voor, zoals de Zwiterse zakenbank Credit Suisse en het Britse telecombedrijf BT Group.

Deze sectoren zijn ondergewaardeerd

Afgelopen maand waren consumptiegoederen (consumer staples) de sector met de relatief laagste waardering: deze sector noteert op 77% van de reële waarde, ofwel fair value.

Maar eigenlijk zijn volgens Morningstar in alle sectoren aantrekkelijke koopkansen te vinden, want overal liggen de waarderingen lager dan 90% van de fair value.

De totale lijst noteert 83% van de fair value. Ter vergelijking: bij de S&P 500 aandelen die analisten van Morningstar volgen tezamen is dat 98% van de fair value. Deze aandelen zijn dus relatief duurder dan de fondsen uit de Large Cap Global Core Pick List.

Consumer staples

In de sector 'consumer staples' (consumptiegoederen en levensmiddelen) wisselt tabaksfabrikant British American Tobacco stuivertje met concurrent Philip Morris International. CVS maakt plaats voor bierbrouwer Anheuser-Busch.

 "Afgelopen jaar zagen we een doorbraak bij Philip Morris International. Het eerste nieuwe product onder het iQOS label voor herbruikbare verhitte tabaksproducten heeft het indrukwekkend goed gedaan in de meeste van zijn testmarkten, waaronder Japan", licht analist Philip Gorham de keuze voor de sigarettenfabrikant toe.

Hij ziet een grote toekomst voor dergelijke producten, want verhitte tabaksproducten zullen volgens hem het alternatief worden voor het traditionele roken. "Van alle e-sigaret achtige bedenksels komt verhitte tabak het dichtst in de buurt van de aloude rookervaring, dus dit zal veel rokers aantrekken die een minder risicovol alternatief zoeken."

De voorsprong die Philip Morris heeft met deze nieuwe producten, geeft het bedrijf volgens Gorham een concurrentievoordeel.

Duurzame consumentengoederen

De sector 'consumer discretionary' (duurzame consumentengoederen) verwelkomt twee leveranciers van onderdelen voor voertuigen: Advance Auto Parts en LKQ Corp.

Zij nemen de plaats in van mediabedrijf Discovery Communications en speelgoedfabrikant Mattel.

Energie

In de energiesector moet de Brits-Nederlandse energiereus Shell het veld ruimen. Deze plaats wordt ingenomen door Energy Transfer Partners.

"In het afgelopen decennium heeft Energy Transfer zich ontwikkeld tot een van de grootste midstream energiebedrijven met een sterk netwerk voor gasdistributie in Texas en de mid-westelijke staten van de Verenigde Staten", zegt Morningstar-analist Travis Miller. Volgens hem heeft de sterke opkomst van schaliegas bijgedragen aan de groei.

De prijzen zijn in 2008 ingestort, maar Energy Transfer heeft daarna zijn activiteiten verbreed naar distributie over lange afstanden. Dat betaalt zich nu uit. "Het heeft nieuwe contracten mogelijk gemaakt die in de periode 2018-2019 zullen leiden tot 10% groei", zo verwacht Miller.

Financiële dienstverleners

Ook in de financiële sector verdwijnt een Nederlands bedrijf uit de selectie: ING. Daarnast moet de Amerikaanse Franklin Resources de lijst verlaten. Nieuwkomers zijn betaaldienstverlener Synchrony Financial en de Amerikaanse vermogensbeheerder Affiliated Managers Group.

Synchrony Financial is in Nederland wat minder bekend, maar in de Verenigde Staten wel. Het bedrijf verstrekt de credit cards van de meeste grote winkelketens in de VS, zoals Wal-Mart, Amazon, JC Penney en Gap.

Analist Colin Plunkett wijst erop dat het rendement op het eigen vermogen van dit bedrijf sinds 2008 meer dan 15% bedraagt.

Een belangrijke factor voor het concurrentievoordeel is de hoge drempel van consumenten om over te stappen naar een andere aanbieder. "De sterke concurrentie onder de grote ketens dwingt hen om steeds grotere klantloyaliteit te bewerkstelligen door veel data over hen te verzamelen en hen vast te houden met individueel gerichte aanbiedingen, zodat de klant blijft terugkomen", zegt Plunkett.

Het risico voor Synchrony is wel dat als een winkelier omvalt door de hevige concurrentie, het bedrijf daarmee dus ook een klant verliest.

Gezondheidszorg

In de sector gezondheidszorg maken Express Scripts (dienstverlener voor de gezondheidszorg) en biotechbedrijf Shire plaats voor met biotechbedrijf Celgene en Metronic (Amerikaans bedrijf in medische technologie).

Volgens Morningstar-analist Karen Andersen heeft Celgene een streepje voor op concurrenten vanwege zijn deskundigheid en patenten op het gebied van oncologie-medicijnen. "Het eerste succesnummer Thalomid heeft de ontwikkeling van al even belangrijke opvolgers en innovaties in immuno-therapie mogelijk gemaakt", zegt ze. "Opvolger Revlimid bereikte in 2017 een jaaromzet van 8 miljard dollar en dat zal in 2121 groeien naar 13 miljard dollar per jaar."

Industrie

In de sector industrie neemt aluminiumgigant Arconic (afkomstig van Alcoa) de positie in van Amerikaanse bouwbedrijf Fluor.

IT

In de IT-sector vinden deze maand twee wisselingen plaats. Nieuwkomers zijn de Amerikaanse chipmachinefabrikant KLA-Tencor en chipfabrikant Intel.

Kyocera (Japanse fabrikant van digitale kopieerapparaten en printers) en social media-bedrijf Facebook worden van de lijst geschrapt.

Grondstoffen

In de grondstoffensector wordt het Amerikaanse Vulcan Materials aan het selecte gezelschap toegevoegd. Dit is een fabrikant van bouwmaterialen, zoals zand en gravel. CRH, een Ierse producent van bouwmaterialen, wordt uitgezwaaid.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group