Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aantrekkelijke Aziatische aandelen

Aantrekkelijke Aziatische aandelen

De Aziatische economie is de laatste tijd vaker in het nieuws. Een voorbeeld hiervan zijn de gespannen handelsbeperkingen tussen de VS en China die de gemoederen flink bezig houden. Ook de ontwikkelingen met betrekking tot Noord-Korea zorgt regelmatig voor schommelingen op de Aziatische beurzen. Maar hoe aantrekkelijk is Azië nu eigenlijk voor u als belegger?

Sterke economische groei 

Azië is nog steeds 's werelds snelst groeiende regio in de wereld. De combinatie van hoge groei en het enorme aantal inwoners zorgt ervoor dat Azië meer dan 60% bijdraagt aan de wereldwijde economisch groei. Volgens het IMF is Azië de belangrijkste motor voor de wereldwijde economie. 

De groeiverwachting voor de regio als geheel wordt geschat op 5,6% voor zowel 2018 en 2019. Hierbij lopen de verwachtingen van de onderliggende landen uiteen. Zo wordt verwacht dat de Chinese economie met 6,6% iets minder snel zal groeien dan de afgelopen jaren. Ondanks de afvlakking dromen westerse landen van een dergelijke groei. Ook India laat een bovengemiddelde economische groei zien. De verwachting is dat deze zal stijgen naar 6,7% in 2018 en 7,4% in 2019! 

Positieve perspectieven

De sterke economische groei in Azië zal naar verwachting voorlopig aanhouden. Deze gunstige vooruitzichten worden in belangrijke mate gedreven doordat Azië profiteert van de sterke wereldwijde groei.

Een mogelijke bezegeling van het handelsverdrag CPTPP is ook positief voor handel, investeringen en groei. Evenals het Chinese Belt and Road Initiative, dat zich richt op verbinding en samenwerking tussen Euraziatische landen. Daarnaast heeft Azië de digitale revolutie omarmd. Door de staatsinvloed is China erin geslaagd met WeChat, Tencent en Alibaba technologiebedrijven te bouwen die de strijd met Google, Amazon en Facebook aan kunnen gaan.

Niet zonder risico

Beleggen in Azië is echter niet zonder risico. Zo daalden eerder dit jaar meerdere Aziatische munteenheden als gevolg van stijgende olieprijzen en een hoger Amerikaans renteniveau. De afbouw van het stimulerende beleid zorgt ervoor dat er minder geld beschikbaar is. In het verleden trokken beleggers dan bovengemiddeld veel geld weg uit Azië.

Daarnaast zou een escalatie van handelstarieven vanuit de VS de economische groeiverwachtingen negatief kunnen beïnvloeden. Hoewel deze risico’s serieus moeten worden genomen, staat Azië er beter voor ten opzichte van het verleden, door onder andere hogere vreemde-valutareserves en lagere handelstekorten.

Lagere waardering

Vanwege de bovengenoemde risico's zijn de koersen van Aziatische aandelen de afgelopen jaren wat achtergebleven bij de wereldwijde index. Omdat de bedrijfswinsten wel zijn gestegen, zijn Aziatische aandelen aantrekkelijker geprijsd. Dat is positief voor de toekomstige koersontwikkeling. Je koopt immers dezelfde winst voor een lagere prijs. De koers-winstverhouding van Aziatische aandelen is meer dan 25% lager dan die van de MSCI world. De koers/boekwaarde is zelfs meer dan 35% lager.

Vanwege de hoge verwachte economische groei is Azië een aantrekkelijke regio om in te beleggen. Er zijn volop redenen waarom de Aziatische economische groei ook in de toekomst hoog kan blijven. Aan de andere kant zijn er diverse risico's waardoor de koersen op korte termijn kunnen schommelen. Daardoor worden Aziatische aandelen tegen een lagere waardering verhandeld. Beleggingen in Azië zijn daarom een geschikt onderdeel van een regionaal gespreide beleggingsportefeuille. 

Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze. Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht