Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Fed is straks aan zet: dit moet u weten

Fed is straks aan zet: dit moet u weten

Over enkele uren maakt de Federal Reserve zijn rentebesluit bekend. De algehele verwachting is dat de rente wederom met 25 basispunten omhoog gaat. De financiële markten zullen vooral letten op aanwijzingen voor het toekomstige monetaire beleid. Waar moet u vanavond zoal op letten?

De koepel van Amerikaanse centrale banken zal vanavond de rente voor de tweede keer dit jaar met 25 basispunten verhogen, naar een bandbreedte van 1.75 tot 2%, zo wordt algemeen verwacht. Een stuk spannender zijn de prognoses van de Fed voor de economische groei, de ontwikkeling van de inflatie en toekomstige renteverhogingen. Houd vanavond de volgende vijf punten in de gaten.

1. Hoeveel renteverhogingen zitten er nog in het vat?

In de toelichting op het rentebesluit komt de Fed ook met een nieuwe 'dot plot': een grafiek waarop de renteverwachtingen van de verschillende Fed-bestuurders staan afgebeeld. Dit is een indicatie voor het aantal renteverhogingen in de rest van het jaar.

De laatste dotplot duidde op in totaal drie renteverhogingen dit jaar, inclusief die van maart en vandaag. Maar het spant er wel om: de meter kan vrij eenvoudig omslaan naar vier renteverhogingen.

Economen zijn sterk verdeeld. Sommigen verwachten nog één renteverhoging voor de jaarwisseling; anderen houden rekening met twee verhogingen.

Volgens Cnbc zijn er drie factoren die kunnen duiden op een extra verhoging. Als Fed-president Jerome Powell zich optimistisch uitlaat over de economie, de rente vandaag verhoogt en aankondigt dat hij voortaan na elke beleidsvergadering van de Fed een persconferentie zal houden, zijn dat volgens de website signalen die duiden op een meer havik-achtige aanpak. Daarmee wordt een wat krapper monetair beleid bedoeld, zoals een renteverhoging.

2. Wat zijn de economische voorspellingen?

In zijn toelichting op het rentebesluit laat Powell zich ook uit over de Amerikaanse economie. De economische groei in de VS is in het eerste kwartaal wat afgezwakt, maar lijkt inmiddels weer aan te trekken. Economen verwachten dan ook dat de Fed zijn prognose voor de economische groei voor dit jaar zal verhogen. Deze bedraagt nu nog 2,7%.

ING meldt in een vooruitblik op het rentebesluit dat het Nowcast-model van de Atlanta Fed duidt op een economische groei van 4,8%. Maar economen van de bank vinden dat te optimistisch en mikken op circa 3,5%.

3. Hoe schat de Fed de arbeidsmarkt in?

Cijfers over de arbeidsmarkt spelen een rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve. Als de werkloosheid afneemt, kan dat bedrijven onder druk zetten om de lonen te verhogen. Dat kan vervolgens de inflatie aanjagen: een factor waar de Fed sterk op let bij zijn monetaire beleid.

De banengroei in de VS zit in de lift. Exclusief landbouw kwamen er vorige maand 223.000 banen bij, meer dan economen vooraf hadden verwacht. De werkloosheid daalde naar 3,8% van de beroepsbevolking: het laagste niveau in 49 jaar. Volgens Cnbc verwachten economen dat de Fed de prognose voor het werkloosheidspercentage ongewijzigd zal laten op 3,8%.

4. ... en de inflatie?

De Amerikaanse inflatie loopt op. De consumentenprijzen stegen in mei naar 2,8%, tegen 2,5% in april. Daarmee is de inflatie op het hoogste niveau in zes jaar uitgekomen. De kerninflatie (waarin de prijzen van energie en voedingsmiddelen zijn uitgesloten) bedroeg zelfs 2,1% op jaarbasis. Dat ligt al iets boven de doelstelling van 2% die de Federal Reserve hanteert.

Dit is goed te zien in deze grafiek van ING:



Economen houden er rekening mee dat de Fed zijn prognose voor de inflatie iets gaat verhogen. Een oplopende inflatie kan de Fed stimuleren tot verdere renteverhogingen.

5. Gooien de handelsoorlog en geopolitieke spanningen roet in het eten?

De bloei van de Amerikaanse economie heeft de laatste weken meer economen verleid om hun verwachtingen voor toekomstige renteverhogingen op te schroeven. Maar een dreigende handelsoorlog, de politieke onrust in Italië, de hoge schuldenniveaus in opkomende markten kunnen ervoor zorgen dat de duiven bij de Fed (die de monetaire teugels wat meer willen laten vieren) op de rem gaan trappen. Zij vrezen dat verdere renteverhogingen de Amerikaanse economie in een recessie zullen storten.

De grote vraag is hoe Powell tegen deze risico's aankijkt. Hoe groot schat hij de impact van een eventuele handelsoorlog in op de koers van de dollar, de bedrijfsinvesteringen en het economisch klimaat? "Als er een handelsoorlog met China komt en er importtarieven op auto's worden ingevoerd, komen we volgend jaar in een recessie", waarschuwt Diane Swonk, hoofdeconoom bij Grant Thornton op Cnbc. Vanavond zal blijken of Powell dit pessimisme deelt.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht