Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Goldman, BlackRock, Templeton: koopkansen in opkomende markten

Goldman, BlackRock, Templeton: koopkansen in opkomende markten

Aandelen van opkomende markten (EM) zijn klaar om te herstellen van de forse klappen die ze eerder dit jaar hebben gekregen. Dat beweren drie van 's werelds grootste vermogensbeheerders, meldt Bloomberg.

Volgens strategen en investeerders van Goldman Sachs, Franklin Templeton Investments en BlackRock wegen de lage koersen, stijgende bedrijfswinsten en sterke fundamentals zwaarder dan de risico's van een handelsoorlog, een oplopende rente en een potentiële Amerikaanse recessie.

Cocktail van factoren

Isabelle Mateos y Lago, hoofdstrateeg bij BlackRock Investment Institute, de denktank van de vermogensbeheerder, is positief over beleggingen in opkomende markten; met name over aandelen. "Het is een combinatie van de wereldwijde groei, winstverwachtingen voor bedrijven in opkomende markten en waarderingen", geeft ze als toelichting.

Volgens Franklin Templeton zal de recente tegenwind, in de vorm van handelsspanningen en een sterkere dollar, aandelen van opkomende markten 'niet veel langer moeten laten ontsporen'.

Optimisten in minderheid

Maar de optimisten zijn wel in de minderheid. Meer dan de helft van de professionele marktpartijen verwacht dat de uitverkoop in aandelen en valuta van opkomende landen zal doorgaan, zo blijkt uit een Bloomberg-enquête onder 20 institutionele beleggers, handelaren en strategen.

Dit wordt bevestigd door de Risk-Love-indicator van Bank of America Merrill Lynch, waaruit blijkt dat het pessimisme over aandelen van opkomende landen bijna het hoogste niveau in 23 jaar heeft bereikt.

Bloomberg toont echter enkele grafieken die de argumenten van de optimisten ondersteunen.

1. Opluchtingsrally

Op basis van historische koersbewegingen lijkt het erop dat de bodem is bereikt. De prestaties van aandelen uit opkomende markten ten opzichte van Amerikaanse large-caps, gemeten aan de hand van voortschrijdende driemaandsrendementen, liggen rond de -17%.

Dat is een grens die sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008 niet is overschreden.



Nu is het altijd lastig om een bodem vast te stellen, maar de geschiedenis wijst uit dat koersen van aandelen uit opkomende landen in de twaalf maanden na het dieptepunt met gemiddeld 32% stijgen, zo blijkt uit data van SunTrust Private Wealth.

2. Steile rally's

Aandelen van opkomende markten zijn bijzonder veerkrachtig. In de twaalf maanden na de grootste uitverkoop laten ze vaak dubbelcijferige rendementen zien.



3. Uitstroom

Ook van de uitstroom uit schuldfondsen weten opkomende markten zich vaak opmerkelijk goed te herstellen. In de laatste week van juni kwam de wekelijkse uitstroom uit schuldfondsen van opkomende markten uit op het hoogste niveau sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zo blijkt uit gegevens van EPFR Global.

Maar in vergelijkbare periodes bleek de uitstroom slechts tijdelijk. Sterker nog: de uitstroom maakte steeds plaats voor een rally in dollarleningen van opkomende landen, zoals de onderstaande grafiek laat zien.



4. Ondergewaardeerde valuta

Het internationale concurrentievermogen van bedrijven hangt voor een deel af van de waarde van de munt ten opzichte van andere valuta. Het concurrentievermogen van opkomende landen ligt op dit moment dicht bij het niveau van 20 januari 2016, het begin van de grote rally in de opkomende markten.

Als het afgelopen decennium een leidraad is, zal de sterkte van de dollar waarschijnlijk niet veel langer een tegenwind zijn voor activa uit opkomende markten. Scherpe rally's in de dollar duren doorgaans drie tot acht maanden en nemen zelden langer dan een jaar in beslag. De laatste dollarrally duurde slechts vijf maanden.



5. Economische expansie

Het aantal opkomende landen dat de economie ziet expanderen is gedaald sinds de piek in februari. Maar het goede nieuws is dat opkomende markten zich historisch gezien snel weer herstellen. Zelfs na 2008 krabbelden veel opkomende economieën vrij snel weer op, zoals te zien is in de onderstaande grafiek.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht