'Slechte tijden voor Euronav nog niet voorbij' | Beursduivel.be

'Slechte tijden voor Euronav nog niet voorbij'

Door Beursduivel.be op 9 aug 2018 om 12:30 | Views: 1.874

'Slechte tijden voor Euronav nog niet voorbij'

De vervoerstarieven van de Belgische olietankerrederij Euronav zijn verder onder druk gekomen en dat zorgt voor dieprode tweedekwartaalcijfers. Dat schrijft Martin Crum, analist van de IEX Beleggersdesk, in een update over het bedrijf.

Euronav presenteerde een op het oog meevallend verlies over het tweede kwartaal van 12,5 miljoen dollar. Maar wie iets nauwkeuriger kijkt, ziet dat dit louter te danken is aan enkele bijzondere baten. Onderliggend gaat het ronduit slecht met Euronav, zo valt uit de woorden van Crum op te maken.

Die bijzondere baten bestaan uit een verkoop van een volledig afgeschreven tanker (10 miljoen dollar) en een eenmalige bate die gerelateerd is aan de overname van Gener8 Maritime van 36,3 miljoen. Als het verlies daarvoor gecorrigeerd wordt, rolt er een verlies van 59 miljoen dollar uit de bus.

Overcapaciteit

“Een stevige achteruitgang waar het bedrijf zelf bedrijfsmatig weinig aan kan doen”, stelt Crum. “De vrachttarieven zijn en blijven veel te laag, wat te maken heeft met een hardnekkige overcapaciteit aan olietankers. Bedrijven varen liever beneden de kostprijs dan dat olietankers werkloos aan de kade blijven liggen.”

Crum ziet Euronav als een mooi bedrijf en het sterkste jongetje van de klas, maar de marktomstandigheden zijn zwaar. 

'2018 verloren jaar'

“Voor Euronav geldt dat 2018 een verloren jaar is, al is de bundeling van de krachten met Gener8 Maritime wel een goede zet. Cruciaal voor de rederij is dat de vrachttarieven zich weer op een gezonder niveau begeven. Zo ver is het nog niet en helaas kan dit ook nog geruime tijd duren.”

Meld u gratis aan voor de Opinie & Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group