'Cijfers Bpost vallen niet tegen' | Beursduivel.be

'Cijfers Bpost vallen niet tegen'

Door Beursduivel.be op 9 aug 2018 om 14:10 | Views: 1.481

'Cijfers Bpost vallen niet tegen'

Er werd door beleggers gespannen uitgekeken naar de halfjaarcijfers van Bpost. Begin dit jaar kwam het bedrijf namelijk met een forse winstwaarschuwing wat resulteerde in bijna een halvering van de koers. Het goede nieuws is echter dat de halfjaarcijfers niet tegenvallen, vindt analist Martin Crum van de IEX Beleggersdesk.

“Briljant is het allemaal nog niet, maar het ergste leed lijkt wel geleden”, zo schrijft hij in zijn artikel. Bpost voldoet aan de verwachtingen en dat zorgt voor de nodige opluchting onder beleggers. Een snel koersherstel hoeven we volgens de analist dan weer niet te verwachten.

“Echt veel te klagen had Bpost niet, los van de zeperd die het met Radial heeft opgelopen. De brievenpost liep slechts beperkt terug in volume (+/- 4,1%), waar PostNL een afname zag van ruim 10%. Daar bovenop liet de pakketjespost een volumegroei zien van afgerond 26%.”

Werk aan de winkel

De overname van het Amerikaanse Radial was niet bepaald een gouden greep voor Bpost. De overname liep fout af en zorgde voor een kostenexplosie. De operationele kosten bedroegen het afgelopen kwartaal 788 miljoen euro (was 540 miljoen euro). 

Crum: “Dat legt meteen een groot deel van het probleem bloot; de kosten stijgen procentueel gezien aanmerkelijk harder dan de omzet. Daarbij lag de Ebitda-marge voor de overname van Radial nog rond de 23%, dat is inmiddels gedaald tot 15%. Werk aan de winkel dus voor de top van Bpost.”

Dividend onveranderd

Het goede nieuws is volgens Crum dat de Belgen vasthouden aan de eerder gegeven, sterk verlaagde outlook voor heel 2018 én dat het bedrijf van plan is en blijft om het dividend onveranderd te houden op 1,30 euro per aandeel.

De analist concludeert dat de top van het bedrijf alle zeilen moet bijzetten om de schade die is ontstaan door Radial weer recht te breien. “Het liefst zie ik dat ze Radial verkopen, desnoods met verlies.”

Maar of ze dat daadwerkelijk gaan doen en of het ze lukt om er weer bovenop te komen, daar zet Crum zijn vraagtekens bij. 

Lees ook: 'Slechte tijden voor Euronav nog niet voorbij'

Meld u gratis aan voor de Opinie & Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group