Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Tijd voor een meer behoudende aandelenkoers'

'Tijd voor een meer behoudende aandelenkoers'

Handelsbelemmeringen die een aanhoudende dreiging vormen, de rommelige Brexit-onderhandelingen en de instabiele politieke situatie in Italië zorgen bij Optimix voor de nodige verontrusting. Zij kiezen er daarom voor om de aandelenweging in alle strategieën te verlagen en een meer behoudende koers te varen. 

Dat meldt de vermogensbeheerder eerder deze week in een note.

Naast de dreiging van handelsbelemmeringen, de Brexit-onderhandelingen en politieke situatie in Italië, vormt ook het afbouwen van het stimulerende monetaire beleid van centrale banken samen voor zorgen bij de vermogensbeheerder. Het remmende effect dat de Amerikaanse centrale bank met zijn verkrappende beleid op gang kan brengen, draagt tevens bij aan de verontrusting. Het is reden om aan te nemen dat de economische groei en winstontwikkeling in Amerika piekt, zo stellen Ivan Moen, Ton Schoemaker en Jaap Westerling.

Beursrendementen worden daarnaast dit jaar gedreven door een groepje aandelen dat steeds kleiner wordt. Iets dat doorgaans de laatste fase van de economische cyclus typeert, stellen Moen en zijn collega's. 

FAANG-aandelen

Vooral de zogenaamde FAANG-aandelen (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google) baren nu opzien doordat ze in minder dan twee jaar tijd met meer dan 200% zijn gestegen op de beurs. Er zit dan ook te veel fantasie in de waardering van deze technologieaandelen en de groeiverwachtingen zijn wederom te hoog, vinden de vermogensbeheerders.

"De geschiedenis leert dat eenmaal groot geworden ondernemingen niet in staat zijn jaar in, jaar uit met dubbele cijfers te blijven groeien. De concurrentie zal opkomen en de groei zal normaliseren. Bijna alle FAANG-namen zijn al grote spelers op hun markt."

Lees ook: Slimme alternatieven voor dure techaandelen

Optimix verwacht niet dat de FAANG-aandelen nog jarenlang allemaal fors zullen groeien en blijft daarom weg uit deze aandelen. "Onze beleggingen in de (bredere) technologiesector hebben wij in een eerder stadium al gereduceerd. De aandelenkoersen liepen naar onze mening toen al niet meer in de pas met de reële groeiverwachtingen."

Bezinning in de markten

"Wij sympathiseren met de verstandige belegger die in 1999 rendement misliep door te weigeren aan de rally deel te nemen. Wij zijn van mening dat participeren in deze situatie hachelijk is. Als wij zeker zouden weten dat 'het nog wel een jaartje duurt', zouden wij uiteraard meedoen; hierover is er echter allerminst zekerheid."

Op dit moment past Optimix dan ook bewust voor "uiterst onzeker rendement, met het oog op toekomstige, meer voorspelbare, resultaten. Wij weten niet precies waar we ons bevinden. Is dit begin 1999? Of is het al maart 2000, toen de markt tot bezinning kwam? Wij kunnen dit niet weten, maar voor ons staat vast dat de markten tot bezinning zullen komen."

Zie ook: 5 redenen voor nieuwe beursrecords

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht